Karácsony Gergely: jóvátételt adunk az elmúlt évtized bűneiért és káraiért

HírKlikk 2021. június 12. 13:00 2021. jún. 12. 13:00

A 99 Mozgalom alapítóival együtt mutatta be a jóvátétel programját szombaton délelőtt Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, aki korábban már bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson.

A budapesti Benczúr Hotelben Osvárt Andrea vezette fel Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom jóvátétel programjának bemutatóját szombat délelőtt. A színésznő hangsúlyozta, hisz abban, hogy a felelősségvállalást önmagunkkal kell kezdeni, mindenkinek a saját jövőjét kell kézbe venni és nem hagyni, hogy elhatalmasodjon felettünk a rendszer.

Az első felszólaló Karácsony Gergely volt, aki azzal kezdte, hogy Magyarországon az ellenzéki pártok kormányváltásra készülnek, de az igazi tét 2022-ben ennél bonyolultabb. Ez nem egy hagyományos parlamenti választás – mondta a főpolgármester.

Karácsony büszke rá, hogy a hat ellenzéki pártból három is támogatja, de úgy véli, az a politika lehet sikeres, ami még több embert behoz a politizálásba és ad nekik lehetőséget, hogy elmondják a véleményüket. Annyira jelen van a politika a mindennapokban, hogy nagyon nehéz magánembernek lenni, ezért is volt szükség a 99 Mozgalomra.

„A küzdelmet egy nagyon szűk elit ellen vívjuk, ami kiszipolyozza a magyar társadalmat" – tette hozzá.

A miniszterelnök-jelölt azzal folytatta, hogy ők a magára hagyott 99 százalékot képviselik, ehhez különböző embereket kellett leültetni egy asztalhoz. Ki akarják nyitni a politika kapuit mindenkinek, ki kell találni Magyarországot közösen.

„Az a célom, hogy ne lehessen azzal választást nyerni, hogy folytatjuk, de azzal sem, hogy nem folytatjuk.”

Szeretne közös ügyeket találni, és a jövőről beszélni, igeneket mondani a nemek helyett. Ezért is az a filozófiája, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot. Ezután Karácsony Gergely bemutatta a jóvátétel programot.

Szerinte az a legfontosabb, miként tesszük jóvá a károkat, amiket az Orbán-kormány okozott az országnak az elmúlt tíz évben. „A szemünk láttára rombolták le a köztársaság intézményét és a demokráciát”, ami Karácsony szerint azért történhetett meg, mert ez a két fogalom nem volt elég fontos sok embernek, és a rendszerváltás utáni harmadik köztársaság nem szolgálta eléggé az emberek igazságérzetét.

Akkor lehet stabil a demokrácia, ha az emberek többsége úgy érzi, hogy ez a politikai rendszer az ő igazságérzetükkel is találkozik. Ezért, amikor arról beszélünk, hogy helyre kell állítani a demokráciát, akkor szem előtt kell tartani, hogy liberális demokrácia csak hosszú távon összetartó társadalomban van jelen. A program első eleme ezért az lesz, hogy jóvá kell tenni a károkat, amiket az Orbán-rendszer okozott az elmúlt tíz évben, és azokat is, amiket a válság okozott az elmúlt egy esztendőben.

A magyar államban semmi nem működik abból, ami igazán fontos lenne. Nincs ott, amikor érdemi segítségre lenne szüksége az embereknek. „Jóvátételt adunk az elmúlt évtized bűneiért és káraiért” – jelentette ki Karácsony a szombati programismertetőn.