Karácsony: kormányváltás kell és akkor nem lesz Fudan-kampusz Budapesten – Önhöz is van kérdésünk: kérjük, szavazzon a cikk végén

N. Vadász Zsuzsa 2021. augusztus 11. 16:21 2021. aug. 11. 16:21

„A népszavazást végig fogjuk vinni, bár sok jele mutatkozik annak, hogy a kormány ezt meg akarja fúrni. A megoldás egyébként a kormányváltás. Ha ez a kormány megbukik végre, akkor Diákváros lesz, Fudan meg nem” – mondta a Hírklikknek Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akit az általa népszavazásra benyújtott, a Fudan Egyetem budapesti kampusz-projektjét érintő kérdésekkel kerestünk meg.

Egy Facebook posztjában a magyar szuverenitást közvetlenül is védőnek mondta az Ön által népszavazásra szánt kérdést a Fudan-kampuszról. Mint írta: az „nem csak a vidéki fiatalok életesélyeit szeretné biztosítani, de megóvná a magyar családokat a Kínának történő eladósodástól”. Lenne olyan feltételrendszer, amely mentén Ön elfogadná, vagy akár üdvözölné is a kampusz Budapestre telepítését? 

Mi semmi mást nem teszünk, mint tartjuk magunkat a főváros és a kormány közötti megállapodáshoz. Ez a Diákváros megépítéséről szól, semmi másról. Semmilyen kompromisszum nem lehetséges, csakis a megállapodás betartása, és ennek alapján a Diákváros megépítése. A Fudan nem vehet el egyetlen négyzetcentimétert sem a Diákvárostól. És pont. Ettől függetlenül is sok probléma van a Fudannal, ez rossz politika és rossz üzlet Magyarországnak, tisztán a kínai érdekek kiszolgálásáról szól, és mint ilyen, a magyar szuverenitás megsértésének kérdését is felveti. Hatalmas adósság, a kínai vállalatok szerepe, a magyar felsőoktatás torz szerkezete, egy elitegyetem milliókért, és a Fudan tanrendje mind felvetnek kérdéseket.

Lát-e kompromisszumos megoldásra esélyt? Egyáltalán, létezhet-e kompromisszum ebben a kérdésben?

A Diákvárosból egyetlen négyzetcentit sem adunk. Erről megállapodtunk, ehhez tartjuk magunkat.

Nem valószínű, hogy a Fidesz visszakozni fog, akár egy kompromisszum erejéig is, így azonban milyen mozgástere lesz – egy ellenzéki győzelem esetén felálló – új kormánynak a Fudan-kampusz projektje ügyében?  Mert még ha ki is írják majd a népszavazást, s azon elsöprő támogatást kap ebben a kérdésben, hogyan tudják semmissé tenni a vagyonjuttatást és az egész projektet? Van már erre kimunkált tervük?

A népszavazást végig fogjuk vinni, bár sok jele mutatkozik annak, hogy a kormány ezt meg akarja fúrni. A megoldás egyébként a kormányváltás. Ha ez a kormány megbukik végre, akkor Diákváros lesz, Fudan meg nem.

Egyébként pedig milyen eredménnyel lenne elégedett a népszavazáson erre a kérdésre? A felmérések szerint (Publicus Intézet) az emberek  58 százaléka ellenzi a beruházás egészét, ezen belül azonban a fideszeseknek csak a harmada, az ellenzékieknek viszont 91 százaléka. Mit tud tenni annak érdekében, hogy ha lesz egyszer népszavazás erről a kérdésről, akkor  el is vigye az embereket az urnákhoz? Hiszen Önnek  nem állnak rendelkezésére milliárdok támogató kampányok szervezésére.

Nem milliárdokon múlik, hanem a budapestiek akaratán. Én ebben bízom, és ebben okkal bízhatok.

Öntől pedig a következőt kérdezzük:



Ha a kormány becsapja az országot a Diákváros ügyében, akkor Karácsonynak le kell mondania a budapesti atlétikai világbajnokság rendezését?

Igen
86%
Nem
13%
Szavazatok száma: 1074 Köszönjük * A rendszer a szavazás eredményét egész százalékra kerekítve jeleníti meg.