Karantén lett Orbán diadalmenetéből

HírKlikk 2020. április 9. 08:37 2020. ápr. 9. 08:37

A ma megjelent HVG Orbán Viktor vírusellenes védekezésének politikai vetületét járja körbe.

A HVG szerint, Orbán ritkán panaszkodik, akkor is csak legfeljebb a sajtóra, de most úgy érzi, nem fair vele az élet. Hétfői rendkívüli bejelentését ugyanis azzal vezette fel, mennyire igazságtalannak érzi a kialakult helyzetet. A naptárra pillantva, könnyebben érthető, mi bőszítette fel.

A lap szerint ezen a héten ünnepelhetné "az ország közpénztől elhízott elitje", hogy a listás szavazatok 53 százalékának megszerzésével, a Fidesz tíz éve megalapozta a maga „fülkeforradalmát”. Az évtizedes sikertörténetként láttatott kormányzásról szólt volna a hivatalos kommunikáció április 11-től június elejéig. Orbán ehelyett kezdheti elölről a munkát. Nem adatik meg neki a visszanézés öröme, mert hirtelen sürgetővé vált a nekifutás az éppen két év múlva esedékes újabb választásnak.

Hamar megtalálta azonban a módját annak, hogy ezt a versenyt is nyerje - állapítja meg a lap. Kiéhezteti, kiiktatja és még le is terheli a megmaradt politikai ellenfeleit. Politikájának első vesztese a jogállam. Ebben pedig a felhatalmazási törvény volt a segítségére.

De hiába erősíti a hatalomban lévő kormányokat szerte Európában a járvány elleni küzdelem, a Fideszt a gazdasági helyreállítás hatékonysága alapján ítéli majd meg a szavazó 2022-ben. Orbán pedig emlékezhet, milyen lehetőséget nyitott meg az általa vezetett ellenzék számára, amikor Gyurcsány Ferenc kormányát kapta oldalba ciklus közepén a gazdasági világválság.

Forrás: HVG