Karas lemondása a médiahatóságnál és az ÁSZ-nál is bebetonozza Orbán csapatát

HírKlikk 2021. október 16. 05:30 2021. okt. 16. 05:30

Karas Monika lemondása miatt kilenc évre nevezhetnek ki új vezetőt a médiahatóság élére. Karas pedig az Állami Számvevőszéknél lesz bebetonozva 12 évre.

A Fidesz által pozícióba emelt Karas Mónika kilenc éves mandátuma jövő szeptemberben, vagyis nem sokkal a választások után járna le. Azzal, hogy Karas lemond, lehetőséget ad Orbánéknak, hogy még ebben a ciklusban, kétharmados többséggel állítsanak új embert a Médiatanács élére, 2030-ig szóló mandátummal. Utóda Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lehet – írja a 444.

Karas valószínűleg az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja. Ez azért érdekes, mert az Állami Számvevőszék elnökének, az egykori fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlónak is jövőre, 2022. július elején jár le a 12 éves mandátuma.

Esélyes tehát, hogy a választás előtt még ő is lemond.

De akár maradhat is: az ÁSZ elnökét csak kétharmaddal lehet megválasztani, és az alaptörvény „ha újraválasztására nem kerül sor, az Állami Számvevőszék elnöke megbízatásának lejárta után mindaddig hivatalában marad, amíg az Országgyűlés az Állami Számvevőszék új elnökét meg nem választja.”

Forrás: 444.hu