Kásler hallgat arról, hogy mi vezetjük az európai halállistát

Kardos Ernő 2020. augusztus 18. 18:32 2020. aug. 18. 18:32

A megdöbbentő hírek arról szólnak, hogy a megelőzhető halálesetek számát tekintve, a magyarok egész Európában élen járnak, vagyis nálunk hal meg értelmetlenül a legtöbb ember. Kásler miniszter viszont a magyarok megmaradásáról tartott ma szellemes eszmefuttatást. Az alkalom pedig az augusztus 20-i ünnepi kitüntetések átadása volt, amelyen természetesen szó sem eshetett az Eurostat adatairól. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a magyar egészségügy egyre gyengébb teljesítményt nyújt.

A halált elsősorban akkor nevezik korainak, ha az megfelelő egészségügyi ellátással, vagy megelőzéssel és tájékoztatással elkerülhető lenne. A tudományos kutatások szerint, öt éve, tehát 2015-ben még tízből négy haláleset lett volna elkerülhető. Rá egy évre, 2016-ban, már a duplája, tíz esetből nyolc ember halt meg értelmetlenül. Ezt mutatta ki az Eurostat, amely szerint a nálunk csak Romániában, illetve Litvániában rosszabb a helyzet. 

A leggyakoribb okai az elkerülhető haláleseteknek a szívroham (15 százalék), a légzőszervi daganatos megbetegedések (14 százalék), a sztrók és az alkoholhoz köthető betegségek (hét-hét százalék), illetve a végbélrák (hat százalék). Százezer lakosra vetítve, egyébként Magyarországon volt a legtöbb megelőzhető betegségek által okozott haláleset. 

Mindez számokban azt jelenti, hogy az Európában elhunyt 1.7 millió emberből 741 ezer megmenthető lett volna hatékony egészségügyi és megelőzési intézkedésekkel. 422 ezer haláleset kezelhető lett volna, ha időben elkezdődik a gyógyítás.

A 75 év alatti halálesetek közül azok esetében, amelyek kezelhetőek lettek volna, Romániában a legmagasabb az arány (31,9 százalék), a második legrosszabb helyzet Szlovákiában van, (30,8 százalék), majd Litvániában (30,1 százalék), Máltán (30 százalék), Bulgáriában és Lettországban (29,7 százalék). Magyarországon ez az arány 27,8 százalék.

Az természetes, hogy Kásler miniszter ezekről a drámai számokról nem beszélt a kitüntetési ünnepségen, amelyen egyébként a márciusi, a vírusjárvány miatt elhalasztott kitüntetéseket is átadták. Az persze meglepő, hogy Kásler Miklós a kitüntetés részvevőinek – köztük tudósoknak, orvosoknak – arról szónokolt, hogy a keresztény hit által olyan szimbiózis jött létre az országban, amely mindenféle kórokozóval szemben immunitást biztosít. Ez ügyben lásd: még Tízparancsolat. Kásler doktor a vírusjárvány kiújulásának napjaiban pontosan ezért nem vesz maszkot sem, mert ő vakon hisz Orbán Viktorban. Fordítva talán már nem ez a helyzet. 

Az ünnepségen ezúttal a Tízparancsolatot sem említette Kásler miniszter, amit nem is kifogásolhatunk. Azt viszont sajnáljuk, hogy az elkerülhető halálozásról, a romló egészségügyi helyzetről más fórumon sem mondott véleményt az egészségügyi tárca birtokosa. Pedig a kormánypártra szavazók is korábban halnak, nemcsak az ellenzék hívei. A miniszternek mindezt eszébe sem jutott kommentálni sem a kormánypárti lapokban, sem az államilag vezérelt hírügynökségnél, de a közmédiának nevezett hírhamisító műsorokban sem. 

Miközben Kásler Miklós kitüntetéseket ad át, a magyar orvostársadalom egy része úgy érezte, hogy a miniszter helyett is meg kell szólalnia. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint, sajnos a magyar egészségügy kevés pénzt és figyelmet fordít a rehabilitációra. Ugyanis hiába mentik meg a szívinfarktusban szenvedő életét, mert ha a betegséget nem tartják kontroll alatt, akkor annak végzetes következménye lehet. Komáromi úgy véli, Magyarországon százszámra hiányzik a családorvos, tehát az alapellátás hiányos. De a járóbeteg-ellátás, vagy a kórházi orvosi ellátás sincs megfelelő módon megszervezve. Az állam, vagyis Kásler miniszter ahelyett, hogy ezen fáradozna, a Tízparancsolat gyógyító hatásáról gyárt elméleteket, s a hit erejéről értekezik. 

Az orvosi kamara elnöke is megdöbbentőnek nevezi, hogy a megelőzhető halálesetek számában Magyarország vezeti az európai listát. Kincses Gyula szerint, egy jobban szervezett egészségügy képes lenne felére csökkenteni az elhunytak számát.

Elsősorban a rákos betegség szed áldozatokat, holott a szűrés, tehát az időben felismert kór lehetővé tenné a megelőzést. Kincses azt mondta, ezért elsősorban az állam, de a társadalom is felelős, hisz a helytelen táplálkozás, vagy az egészségtelen életmód, az elhízás is oka a korai haláleseteknek. A kamara elnöke hozzátette, drámai következménye van annak, hogy a felelős politikusok a pacal, vagy birkapörkölt, netán a pálinka fogyasztásával fogalmazzák meg a magyar identitást. 

Az ügyben Kásler napok óta nem szólal meg, valószínűleg törte a fejét azon, hogy a keresztény hitből hogyan jött létre az a szimbiózis, amely minden kórokozóval szemben immunitást biztosít.