Katolikus pap uszít két Sri Lanka-i pék ellen Gyergyóditróban

HírKlikk 2020. január 30. 08:03 2020. jan. 30. 08:03

Falugyűlés összehívását ígérte szombatra a polgármester a szerdai tanácsülésen azoknak a gyergyóditróiaknak, akik fellázadtak két külföldi vendégmunkás jelenléte miatt.

A sajtó beszámolója szerint, a Hargita megyei település lakóinak ellenérzését az váltotta ki, hogy az egyik helyi pékség tulajdonosa a napokban két Srí Lanka-i pékmestert alkalmazott. A ditróiak egy része nehezményezte az „idegenek” jelenlétét a településen, és migránsveszélyt kiáltva, Facebook-csoportot hozott létre, amelyen durván fenyegették a vállalkozót és a vendégmunkásokat is – írja a Maszol.ro.

 

A tiltakozók élére a helyi katolikus segédlelkész, Biró Károly állt, aki – a ditróiak elmondása szerint –  a vasárnapi szentmise végén hívta fel a hívek figyelmét az „idegenek” által hordozott veszélyre.

Arra szólította fel a község lakosságát, hogy szerdán közösen fejezzék ki tiltakozásukat, és kérjék a helyzet megoldását a település polgármesterétől. Így a tiltakozók a gyergyóditrói katolikus templom előtti téren gyülekeztek szerdán, 15 óra után. A tömeg közepén maga Biró Károly segédlelkész is feltűnt, aki a templomba invitálta az összegyűlt embereket.

A pap a közös imát követően, tüzes hangú beszédben hívta fel a jelen lévők figyelmét a székely nép sorsára és az általa elszenvedett igazságtalanságokra, majd arra szólította fel az embereket: „menjünk át!” A falu művelődési házára utalt, ahol a helyi önkormányzat készült megtartani havi ülését.

A kultúrház mellett többen csatlakoztak a tömeghez, így összesen mintegy 150-200 ember gyűlt össze tiltakozni a „migránsok" jelenléte ellen. 

Az egyebek napirendi pontban felszólaló Biró Károly a helyzet megoldását kérte a községvezetőtől, míg egy idősebb felszólaló azt emelte ki, hogy a székelység ragaszkodik a saját kultúrájához, és elvárják a helyi vállalkozóktól, hogy ezt tartsák tiszteletben.

A polgármester végül ígéretet tett arra, hogy e hét szombatjára „falugyűlést” hívnak össze.

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a Maszolnak elmondta, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt voltak náluk magyarországi, svájci pékmesterek is, de senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani. Hangsúlyozta: nem lehet szakképzett munkaerőt kapni a környéken, a Srí Lanka-i pékmesterek pedig nem letelepedni jöttek, család nélkül érkeztek, képzettek és megbízhatóak. 

A két Srí Lanka-i – amúgy katolikus vallású – férfit a vállalkozó időközben Gyergyószárhegyre költöztette, mivel a jelenlétük ellen tiltakozó ditróiak a tettlegességtől való fenyegetéstől sem riadtak vissza.

Forrás: Maszol.ro