Kazah katonák ENSZ-sisakot viseltek a tüntetések leverése közben

HírKlikk 2022. január 14. 14:50 2022. jan. 14. 14:50

Almatiban zavart keltettek az ENSZ békefenntartóinak kék sisakját viselő katonák. Az Egyesült Nemzetek most válaszlépéseket tesz, mivel az ilyen visszaélés – bizonyos esetekben – háborús bűntettnek minősül.

Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban több katona volt látható, akik az ENSZ békefenntartó erőinek összetéveszthetetlen, ENSZ-feliratú kék sisakját viselték. A Vlagyimir Tretyakov fotós által készített és Jake Hanrahan független újságíró által megosztott képek tovább fokozták a zűrzavart azzal kapcsolatban, pontosan mi is történik a forrongó közép-ázsiai országban.

Az ENSZ békefenntartó missziójának szóvivője e-mailben megerősítette a Szabad Európának, hogy az AP által megosztott képeken látható fegyveresek nem az ENSZ békefenntartó missziójának tagjai, és azt mondta, „Továbbítottuk a kérdés miatti aggodalmunkat Kazahsztán állandó képviseletének.”

A szóvivő azt írta, hogy „az ENSZ-csapatokat és -rendőrséget adó országok csak akkor használhatják az ENSZ jelzéseit, amikor ENSZ-békefenntartóként, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megbízott ENSZ-békefenntartó műveletben való bevetésükkel összefüggésben látják el a rájuk bízott feladatokat”.

A kazah hadseregnek van egy, az ENSZ által elismert, angolul beszélő békefenntartókból álló egysége. Ők jogosultak a kék ENSZ-sisakot viselni, de csak díszszemléken vagy ENSZ békefenntartó missziókon.

A kazah védelmi minisztérium szóvivője elismerte, hogy a kék sisakos katonák nem részei semmilyen ENSZ-missziónak, a feladatuk „stratégiai objektumok, repülőterek és kormányzati épületek őrzése”.

Eric David, a Brüsszeli Szabadegyetem nemzetközi humanitárius joggal és békefenntartó műveletekkel foglalkozó szakértője szerint lehet, hogy a hadsereg tömeges bevetése miatt hiány volt a felszerelésből, de az is lehet, hogy szándékos kísérlet történt, hogy „azt a benyomást keltsék, hogy valódi ENSZ-csapatok támogatják a kazah kormányt”.

Forrás: Szabad Európa