Kelemen Hunor „A józan ész programjának" megvalósításához kéri a választók támogatását

HírKlikk 2024. október 28. 15:10 2024. okt. 28. 15:10

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy olyan intézkedéscsomag megvalósításához kéri a választók támogatását, amely vállalkozásfejlesztő, bürokráciacsökkentő, családtámogató, védi a magyar identitást, amelyet „A józan ész programja" címmel foglalt össze és tett közzé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség honlapján és közösségi oldalon.

Az elnökválasztáson induló pártelnök üzenetében úgy értékelte: amíg a magyar szövetség kormányon volt Bukarestben, sikerült tovább építeni Erdélyt, magyar ügyeket napirendre tűznie, de 2023 tavaszán kiszorították a kormányból, és „evvel együtt a józan észt is".

„Azóta azt mondják, hogy stabilitás van, de az emberek csak a káoszt és a kapkodást látják. Azt mondják, nő a gazdaság, de mi csak azt érezzük, hogy nő az infláció és a költségvetési hiány, és nő az állam. A fejünkre nő.  És minél többet lesz, annál kevesebbet kapunk, a polgárok. nem bíznak benne. Ennek kell véget vetni " – hangoztatta Kelemen Hunor.

„A józan ész programjában " felvázolt intézkedéscsomagban az RMDSZ öt prioritást emelt ki: esélyt és támogatást akar a fiatal családoknak, diákközpontúvá tenné az oktatást, megbecsülné és támogatná az adófizetőket, vállalkozókat, a beteg érdekeit helyezte előtérbe az egészségügyben, illetve tiszteletet kér a magyaroknak.

„Mi tiszteletet kérünk minden román állampolgárnak, és tiszteletet kérünk a magyar közösségnek. Az etnikai, nyelvi, regionális és regionális identitás erőforrás. Nem veszély. Ezt mindenkinek meg kell értenie. Ez a nyelvi jogaink érvényesítését jelenti, és el kell érnünk oda, hogy a magyar a román mellett hivatalos legyen azokon a vidékeken, ahol számottevő a magyar közösség és minden egyes intézmény, a nyelvi jogok betartását és végül egy jó tanácsot a kormánynak: azt a rengeteg erőforrást és energiát melynek szereplői a közösségünk szimbólumai elleni harcra fordítanak, inkább a határon túli románok védelmére és megsegítésére fordítsák" – részletezte az RMDSZ elnöke, aki szerint Románia legsúlyosabb problémái a népességfogyás és az elvándorlás. Ezért az RMDSZ adókedvezményekkel bátorítaná a gyermekvállalást, lakástámogatást adna a gyereket nevelő családoknak, ezek szerint a távmunkát, a rugalmas munkaidő-beosztást és újraindítaná a bölcsődeépítési programot.

Az egészségügy reformjában az RMDSZ programja a betegek érdekeit helyezné előtérbe, elektronikus várólistákat vezetne be, támogatná a vidéki családorvosokat, és megszüntetné rezidensvizsgát.

Az oktatásban az RMDSZ kétszintű érettségit vezetne be, a jelenlegi 36-40-ről 30-ra csökkentette a heti óraszámot, valamint újragondolt tankönyvekkel és hibák korrigálásával tenné lehetővé, hogy a magyar diákok „tanuljanak meg tisztességesen" románul.

„Romániában a legalacsonyabb az áfabehajtás hatékonysága: a be nem szedett összeg évente 6 milliárd euró. Ez 600 kilométer autópálya ára évente! A jelenlegi kormány nagyon rossz úton jár, amikor megint azokról akarnak lehúzni egy újabb bőrt, akik eddig is fizettek. Az adókat nem fizetőktől be kell gyűjteni a tartozást, és ezzel végre meg kell szüntetni a kettős mércét Az állami intézmények is fizessenek kamatot, nem csak a polgárok és a vállalkozások" – figyelmeztetett Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ határozottan kiáll az egységes adókulcs mellett, csökkenteni akarja a munka adóját, valamint el akarja törölni a részmunkaidőre kirótt többletadót. A vállalkozásfejlesztés azonban szerinte elképzelhetetlen a bürokrácia visszaszorítása nélkül.

„A polgár nem postás!" – szögezte le Kelemen Hunor. Rámutatott: nem a polgárnak kellene szaladgálnia a papírokkal a különböző intézmények között, az állami intézmények dolga alapján beszerezni a szükséges igazolásokat.

A magyar nemzetiségű államfőjelölt a küszöbön álló közigazgatási átszervezés veszélyeire is felhívja a figyelmet.

„Ennek is csak az lesz a vége, mint eddig mindig: nehezebb ügyintézés és helyi szinten a magyarok etnikai arányának megváltoztatása. Nem hagyjuk, hogy megszüntessék a megyéket, hogy bomlasszák a helyi közösségeket azzal, hogy fejetlenül összevonják a kistelepüléseket" – foglalta össze az RMDSZ álláspontját Kelemen Hunor.

Leszögezte: a romániai magyarok számára most az a fontos, hogy az őszi választások után megmaradjon az erős parlamenti képviselet.

„Azért kell visszakerülnünk a kormányba, hogy A józan ész programját meg tudjuk valósítani" – foglalta össze a választások tétjét az RMDSZ elnöke, aki a magyar emberek támogatását kéri az RMDSZ jelöltjei mindkét számára szavazáson: a november 24-i elnökválasztáson, valamint a december 1-én -jei parlamenti választáson.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom