Kemény bírálat érte a kormányt Kijevből és az ukrán néptől is

HírKlikk 2022. március 23. 12:16 2022. márc. 23. 12:16

Keményen nekiment a magyar kormánynak az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk szerint a mai magyar országvezetés még rosszabbul is bánik Ukrajnával, mint a korábbi Szovjetunió egyes szatellit-utódállamai. Felteszi a kérdést, csak nem a kedvezményes orosz gáz, netán a Kárpátalja visszaszerzése vezérli? De nem csupán a politika van ilyen véleménnyel a magyarokról: egy minapi közvélemény-kutatás megmutatta: Oroszország Belarusz és Kína után Magyarországot tartják a legellenségesebb országnak.

Magyarország nem támogatja a szankciókat. Fegyvert nem adnak. Nem engedélyezik más országokból származó fegyverkészletek átszállítását. Gyakorlatilag mindenre nemet mondanak. Nagyon kicsi a különbség a hivatalos Budapest retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között” – szögezi le Facebook-posztjában Irina Verescsuk, feltéve a kérdést: „Miért?...kedvezménnyel akarják az orosz gázt? Vagy talán azért, mert szép csendben Kárpátaljánkról álmodoznak?”

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint az – általa civilizációs összecsapásnak nevezett – helyzetben Magyarország aligha tud egyszerre hancúrozgatni az oroszokkal és nyerészkedni a háborún. Az ukrán kormányfő-helyettes a magyar független sajtóban végigfutó posztjában felszólította Magyarországot arra, hogy álljon a jó, a civilizált világ oldalára, s ne ismételje meg a II. világháborús rossz döntését.

A bejegyzés alatt persze nagyon sok magyar igyekszik tisztázni, hogy ez a kormány és nem a nép döntése. Soós Károly Attila korábbi szabaddemokrata politikus például igen keményen fogalmazva a következőt írta: „A magyar kormány viselkedése minden magyar szégyene”.

Sajnos nem is csak az ukrán politikai vezetés vélekedik ilyen lesújtóan a magyarokról, maguk az ukránok, a nép is ellenséges nemzetnek tat már minket. A Szabad Európa által ismertetett, március 18-án készített közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a nyugati országok közül a legkevésbé Magyarországot tartják barátinak az ukránok, csak a megkérdezetteknek kevesebb mint fele (45 százalék) gondolta, hogy bármilyen szinten baráti lehet az ország. 12 százaléknyi válaszadó szerint eddig Magyarország inkább ellenséges ország az ukránok számára. Nálunk csak Kínát, Belaruszt és Oroszországot ítélték ellenségesebbnek. Bizonyítványt állít ki az Orbán-kormány elmúlt éveinek és kiváltképpen jelenlegi Ukrajna-politikájáról az is, hogy 2019. májusához képest többen gondolják úgy, Magyarország ellenséges ország, és kevesebben gondolják semlegesnek. Három éve még 43 százalék mondta, hogy semleges, most csak 27. Korábban 10 százalék gondolta Magyarországot ellenségesnek, most már viszont 12 százalék.

Magyarország nagyon kilóg az uniós országok sorából is, utóbbiakat egyértelműen barátinak tartják az ukránok. Egyébként a legbarátibb országnak Lengyelországot, Litvániát, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat mondták. 

A mostani közvélemény-kutatás eredményét ukránul itt lehet megtekinteni.

Forrás: Hírklikk