Kéri László: a társadalomnak fogalma sincs a járvány valóságos méreteiről

Kardos Ernő 2020. november 6. 06:35 2020. nov. 6. 06:35

Már a Fideszen belül is sokan kritizálják a kormány szigorúnak látszó, de valójában hatástalan járványellenes intézkedéseit. A nyitva maradó kocsmákat, a tömegek előtt lejátszott futballmeccseket, illetve az éjszakai kijárási tilalmat. Miközben naponta elképesztő módon emelkedik a fertőzöttek száma, vagy dől meg a halálozási rekord. Kéri László azokkal ért egyet, akik szerint, a kormány csak látszatintézkedéseket hoz, hisz' valóságos szigorról szó sincs. Legfeljebb az ellenzéki önkormányzatok tönkretétele számít drasztikusnak. Kéri László politológus úgy véli, Orbán Viktor azért veszi félvállról a járványkezelést, mert valójában nem a járvány ellen küzd, hanem a következő választás megnyerésére koncentrál.

– Ha a védekezés politikai logikáját nézzük, akkor érthető, hogy miért nem hozott a kormány hatékony, és valóban szigorú intézkedéseket?

– Érthetetlen, szerintem a kormánynak fogalma sincs a helyzet súlyosságáról. Világosan látszik, hogy a járványhelyzet lassan már drámai, ugrásszerűen nő a halottak, az aktív fertőzöttek és a kórházba kerültek száma.  A mesterségesen visszatartott tesztelés miatt, már fogalmuk sincs, hogy hol vannak a fertőzési gócok.

– Ön érti, hogy a kormány miért áll ellent a tesztelésnek, hisz' a saját dolgát nehezíti, ráadásul rossz üzenete van az egésznek. Miért vállalja  mégis?

– Az egészségügy szakértői fél éve mondják, hogy jóval több teszt kéne. De nem csinálják, mert akkor kiderülne az igazság, tehát világossá válna, hogy a járványhelyzet még annál is rosszabb, mint gondoljuk a halottak számából. Az a kormányintézkedés, amely hatósági árassá tette a tesztet, az is csak arra jó, hogy mesterségesen korlátozzák. Már az sem csináltathat tesztet, akinek lenne rá pénze, ugyanis a magánegészségügy is leállt róla. Ezért aztán a társadalomnak fogalma sincs a járvány méreteiről.

– Ehhez képest, az európai országokban valóban sokkal többet tesztelnek. Ők világosabban látnak?

– Persze, Szlovákiában – magyar segédlettel – két nap alatt tesztelték az egész országot. Hogy nálunk miért nincs így, arra a magyar média képtelen kipréselni az illetékesekből egy épkézláb választ. Csak azt látjuk, hogy a kormány tudatosan és mesterségesen akadályozza a tisztánlátást. Ezért fogalmunk sincs a járvány méretéről. Ha ugyanis kiderülne a járvány valóságos mérete, akkor lelepleződne az elmúlt tíz év politikájának katasztrófája. Ezért leplezik a járvány okozta katasztrófális helyzetet – szerintem Orbán egyszerűen be van szarva! Pontosan tudja, hogy teljesen lezüllesztették az egészségügyet, ezért próbálja leplezni a bajt, aminek persze politikai okai vannak.

– Azért kell a magyar közvéleményt folyamatosan manipulálni, hogy a járvány miatt ne essen pánikba?

– Abszolút! Gondoljon bele, hogy ugyan az egész fejlett Európa pánikban van, a nálunk felkészültebb, gazdagabb franciák, az angolok, a spanyolok, de még a közvetlen közelünkben lévő csehek, ukránok, románok is kezüket-lábukat törve igyekeznek a vírus terjedését akadályozni. Velünk ellentétben, ők legalább tesztelnek, keresik a fertőzés gócpontjait, blokkolják a vírust. Nálunk viszont szinte akadály nélkül terjed a vírus. Egyre több az aktív fertőzött, az új beteg és a halott, a magyar kormány meg csupán látszatintézkedéseket hoz. Ez szörnyű! 

– Ma már a fideszes körök is a nagyobb szigort, s a focimeccsek tiltását követelik. Rájuk sem hallgat senki. Meddig mehet ez?

– Fogalmam sincs, de amíg ezek a nevüket titkoló fideszes figurák csupán sutyorognak a sajtónak, s nem pedig kirángatják a Karmelita kolostorból a fő felelőst, addig semmi nem fog változni. Akkor veszem majd komolyan a Fideszen belüli elégedetlenkedést, meg morgolódást, ha saját arcukat, nevüket vállalva, odamennek és bejelentik, hogy „Főnök, elég volt a szélhámoskodásból!” Miután ez nem valószínű – bármekkora is a baj –, bejön Orbán számítása, hogy hite szerint, a járvány okozta tragédia nem éri el a választói bázist. Mintha az Orbán-hit megvédene a Covidtól. Elvakultak, s ezért veszik tudomásul a látszatintézkedéseket, amelyek semmitől nem védenek meg. Nem beszélve a fertőző góc mesterséges működtetéséről, a focimeccsekről.

– Pedig már régóta komoly döntéseket ígér a kormány, s talán a társalom is tudomásul venné ezeket. Van politikai oka a szigor halogatásának?

– Arra számítanak, hogy a szavazói bázist a látszatintézkedésekkel is egyben lehet tartani. Ennyi a titok. Eközben Európa legtöbb országában bezárják a közép- és általános iskolákat, vagy az egyetemeket. Sok helyen – köztük Angliában – majdnem kijárási tilalom van! Még a szomszédba sem lehet átmenni. Ehhez képest, amit a magyar kormány szigorít, az a puszta siránkozás színvonalán marad, szankcionálni nem lehet, kimerül a maszkhordás előírásában.

– Nem tartja méltatlannak, hogy Orbán Viktor lankadatlanul a tömegközlekedés sűrítésén fáradozik, pedig kevesen használják? Igaz, arra jó, hogy az önkormányzatok közben csődbe mennek. Illik a politikai ellenfeleket ilyen módon kifosztani?

– Persze, dögöljön meg a szomszéd tehene! Mások tönkretételének gondolata már szeptember közepén megszületett. Akkor szólította fel a híveket, hogy „készüljetek”! Választási harc van, ráadásul az ellenzék összeállt, ezért minden egyebet félre kell tenni. Készülni kell a választásokra! Valójában ez a Fidesz, illetve Orbán igazi politikai célja, tüzeli az embereit, finanszírozza a saját oligarcháit, az egyházi szervezeteket, a határon túli barátokat. A választási készülődés felülírja a védekezést. A járvány csak másodlagos, első a kampány, ezért elég a látszatszigor.

– A kampány nem tudja elfedni a pedagógus-fertőzéseket, netán halálukat. Ezt azért nem lehet teljesen a szőnyeg alá seperni. Nem üt ez vissza?

– A Fideszt nem érdekli az iskolarendszer, a pedagógusok, vagy a tanulók sorsa. Az érintettek is csak dermedten néznek. Szembesülnek vele, hogy mi történik, ha elmarad a járvány elleni védekezés szigora. Holott a nyáron még azt latolgatták, hogy ősszel talán nem lesz tanítás. Végül mégis lett. A kormány pedig mossa kezeit, áttolja a felelősséget az iskolákra, a tanárokra, szülőkre. 

– A járvány eredményezte drámai hírek nem árthatnak a Fidesz kampányának?

– Ezért jelentik be nagy dérrel-dúrral a látszatintézkedéseket. Keménykednek, szigort hirdetnek, s persze közben csak manipulálják az embereket, akik azt hiszik, hogy a kormány a helyén van. Közben cinikusan ismét kifosztják az önkormányzatokat, ellehetetlenítik az idősgondozást, az oktatást. Pedig szép, lassan úszunk bele a járványba, megszokjuk a halálos áldozatok számának gyors növekedését, s a kórházak működésképtelenségét. És lassan már az orvosok sem merik megkérdezni, hogy vajon miért egy rendőrtiszt, vagyis a belügyminiszter szervezi át az egészségügyet. Az egésznek a mozgatórugója szerintem Orbán Viktor „szeptemberi esszé”-nek nevezett irománya, ami ugyan tele van zagyva gondolatokkal, de egy valami egyértelműen kiderült. A miniszterelnököt csak a következő választás megnyerése érdekli. A járványra is csak ezen a szemüvegen keresztül néz, görcsösen azt igyekszik bizonyítani, hogy az ő kezében van az irányítás, ha valami mégsem sikerül, akkor arról más tehet. Szóval, így rohanunk a választások felé.