Kéri László: aki nem a közös listát támogatja, az a Fidesz győzelme mellett áll ki

HírKlikk 2024. február 13. 07:30 2024. feb. 13. 07:30

Kéri László politológus és elemző az MSZP hétfőn megjelent videójában amellett érvelt, hogy az ellenzéknek közös listán kell indulnia az EP- és az önkormányzati választáson, különben csúnya vereséget szenved.

Újabb, a közös ellenzéki indulást támogató videót közölt hétfő délután az MSZP a Facebook-oldalán, amelyben Kéri László politológus érvel amellett, hogy az ellenzéknek közös listát kellene állítania az európai parlamenti és az önkormányzati választáson júniusban.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke úgy fogalmazott: idén, június 9-én egy napon lesznek a választások, ezt Orbán Viktor bizonyosan nem véletlenül tervezte így, hiszen ezzel nagy kihívás elé állítja az ellenzéket. „Az MSZP következetesen, nagyon régóta azt mondja, hogy egy ilyen autoriter rendszerben, ahol tulajdonképpen a versenyre nagyon korlátos a lehetőség – hiszen nem demokráciában vagyunk, ahol közel egyenrangúak a feltételek –, az ellenzéki pártoknak valamilyen típusú együttműködést kellene kialakítani, már idén, mindkét választáson. Mi úgy látjuk, MSZP-sek, hogy nincs az az arányos választási rendszer, amely egy autoriter rendszerben ne a diktátort segítse” – mondta az ellenzéki vezető. Kunhalmi Ágnes hozzátette, hogy március 15-éig 100 ezer aláírást szeretne pártja összegyűjteni annak érdekében, hogy rávegyék az ellenzéki pártokat, hogy együtt, egy listán induljanak mindkét választáson.

Kéri László a videóban azt mondta: az általa ismert elemzők mind úgy látják, hogy az ellenzék egyetlen esélye, ha közös listán indul mind a két választáson, az uniós és az önkormányzati választásokon is. Az elemző három pontba szedte össze az indokait a közös indulásra, eszerint a 8 millió választó 35-40 százaléka áll a kormánypártok mellett. A nem elkötelezett szavazók száma folyamatosan növekszik, utoljára 36 százaléka volt a szavazóknak, míg a maradék 30 százalék szavaz az ellenzéki pártokra. „Durván egyharmad-egyharmad-egyharmados részre osztható a magyar mezőnyt” – fogalmazott Kéri László, aki szerint ennek azért van jelentősége, mert az ellenzéknek fordítva kell gondolkodnia, nem a pártok, hanem a választók felől megközelítve a kérdést. A nem elkötelezett 3 milliós szavazótáborból akkor van esélye az ellenzéknek szavazókat elcsábítani, ha együtt indulnak. Kéri László szerint ezeket az embereket nem érdekli DK-s, vagy momentumos, vagy MSZP-s a jelölt a körzetében, de az igen, hogy az illető kormánypárti vagy ellenzéki. A politológus szerint vannak olyan mérések, amikből az derül ki, hogy a bizonytalanok tábora nem nagyon szereti a kormányt, viszont nem látnak az ellenzéki pártokban olyan hívóerőt, ami mellett elköteleznék magukat.

Kéri László szerint a külön-külön induló ellenzéki pártokra voksolók szavazatai – összefogás híján – nagyon kevés mandátumot érnek majd, az európai parlamenti listán a 21 megszerezhető mandátumból a Fidesz akár 14-et is megszerezhet, az ellenzéki pártokból maximum négynek juthat mandátum. Azoknak az ellenzéki pártoknak, akik nem érték el a 3-4 százalékot, a szavazatait a győztes kapja meg. Viszont, ha az ellenzék egy tömbként mutatja magát, a verseny 11-10-re is kijönne, azaz majdnem ugyanannyit kapna az ellenzék, mint a kormánypárt.

„Összehasonlíthatatlanul szorosabb lenne a mandátum-megoszlás, ha van egységes ellenzéki lista” – hangsúlyozta Kéri László, hozzátéve, hogy a választókat nem érdekli, hogy a mandátumokat az ellenzéki pártok hogyan osztják el egymás között. Azt is elmondta, hogy az ellenzékre szavazók pár hónap múlva nem fognak emlékezni arra sem, hogy ki az ő uniós parlamenti képviselőjük, ezen tehát kár vitatkoznia az ellenzéknek.

Az önkormányzati választások esetében a Fidesz érdeke, hogy minél több ellenzéki jelölt induljon egymás ellen is, hiszen akkor alacsony részvételnél és kevés szavazattal is sok mandátumot szerezhetnek. Kéri László szerint itt is fontos, hogy egységes ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével.

A politológus elmondta, hogy a 2022-es választás nagy vereséget hozott az ellenzéknek, ez azt jelentette, hogy nem tanultak semmit a rendszer logikájából. „Ha 2024-ben az derül ki, hogy két év is kevés volt a nagy vereség után, hogy megtanulják a rendszer logikáját és a rendszerben lévő mozgástérrel maximálisan éljenek, akkor azt mondom, hogy 2026-ot is elbukta az ellenzék” – fogalmazott Kéri László. Hozzátette, hogy az ellenzéki szavazóknak mindegy, hogy együtt vagy külön bukták el, érdektelennek nevezte, hogy melyik párt hány százalékot kapott. „A Fidesz ül a sarokban és röhög az egészen” – írta le a helyzetet az elemző. „Aki ezt nem fogja fel, aki a közös listával szembeni politikai törekvéseket támogatja, annak be kell vallani, hogy ő a Fideszt támogatja” – mondta a politológus. „Aki ma, 2024-ben nem áll ki a közös lista mellett, az minél nagyobb Fidesz-győzelmet segít elő. Ez szerintem ilyen egyszerű, nem is értem, mit kell ezen vitatkozni” – zárta gondolatait Kéri László.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom