Keszthelyen vizsgálódik az OLAF

HírKlikk 2021. március 2. 13:33 2021. márc. 2. 13:33

Három uniós projektet is vizsgál az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Keszthelyen, kettővel kapcsolatban pedig a rendőrség is nyomozást rendelt el – írja 24.hu

Keszthely városa az elmúlt években mintegy másfél milliárd forint uniós pénzt nyert a helyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására.

A korábbi fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc által vezetett képviselő-testület egy budapesti székhelyű céget, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg mindhárom projekt megvalósításával, miután minden esetben ez a cég adta a legolcsóbb ajánlatot.

Viszont a kivitelezések alaposan megcsúsztak, ezért az OLAF egy bejelentés alapján mindhárom projektet vizsgálja. A rendőrség pedig már az új, szintén fideszes városvezetés feljelentése alapján indított nyomozást a sörház és az óvoda felújítása ügyében.

A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke, dr. Weller-Jakus Tamás mindhárom ügyben szintén bejelentést tett a közbeszerzési hatóságnál, Molnár Tibor önkormányzati képviselő pedig az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is. Utóbbi már meg is indította az előzetes vizsgálati eljárást. Miután a KÉVE lépéseket tett, a  jelenlegi polgármester, Nagy Bálint vezette fideszes többségű önkormányzat is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a vállalkozónak kifizetett díjjal kapcsolatban felmerült a gyanúja annak, hogy valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az elszámolás során.

Kamondi-Lukács Csaba InvestMondi illetékese szerint a csúszások oka: „voltak műszaki problémák, a kiviteli terv megváltozott, és új műszaki megoldások kellettek”. Mint mondta, most tárgyalnak az önkormányzattal a befejezésekről, amelyekről azonban a polgármester többszöri megkeresésre sem válaszolt a 24.hu-nak.

Forrás: 24.hu