Két nap alatt életbe lépett Orbán totalitárius uralma – veszélyben Budapest

Harkai Péter 2020. április 1. 14:09 2020. ápr. 1. 14:09

A Semjén-jegyezte és az éjjel benyújtott salátatörvény-tervezetet s az abba rejtett módosítások többek között kivennék a nem fideszes polgármesterek kezéből az önálló döntési jogkört, felfüggesztenék a Városliget beépítési tilalmát, megtiltanák a nemváltoztatás adminisztrációs módosításának a lehetőségét(!!!), mindezt a katasztrófavédelmi törvény módosításával leplezve.

Karácsony Gergely szerda déli bejegyzésében figyelmeztet: a pár nap alatt elindult folyamat gyakorlatilag egy katonai diktatúra képét vetíti előre.

A főpolgármester szerint, a parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett, a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Mint fogalmaz: „sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél”.

Karácsony hangsúlyozza, hogy veszélyhelyzetben a törvény írja elő a közgyűlés, illetve a képviselő-testületek jogköreinek legitimitását a polgármesterek kezében, és a veszélyhelyzet pedig nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására.

Álláspontja szerint, a jelenleg kialakult helyzet nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak:

„Mi pont azt akarjuk, amit éjjel-nappal minden csatornán a polgároktól kérünk – együttműködést. Ha a mindennél fontosabból, a ránk bízott településeken élők egészségének és életének védelméből indulunk ki, nem lehet más út, csakis ennek a kormányjavaslatnak a visszavonása” – fogalmazta meg tiltakozását a diktatórikus és sunyi törvénymódosítási szándékot jellemezve, Budapest főpolgármestere.