Kezeléscsökkentő készítményekkel a vírus ellen

Millei Ilona 2020. október 16. 06:55 2020. okt. 16. 06:55

Tegnap arról szóltak a Covid19 járvány hírei, hogy Magyarországon 1555-en vannak kórházban, 167-en vannak lélegeztető gépen, és 29-en meghaltak. Egy ilyen hír olvasása után sokan fellélegeztek, amikor napvilágra került, hogy elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által előállított, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő azt szeretné, ha a szakemberek felfigyelnének egy másik gyógyszerre, az Indiában és Dél-Amerikában már a covid fertőzésre hatásosan használt Ivermectinre is.

– Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. Ön szerint mennyire hatékony a magyar  koronavírus elleni gyógyszer?

– A remdesivir nem magyar gyógyszer. Régebb óta létezik már, a Richter most a molekulát önállóan szintetizálta, így elkezdte előállítani is ezt a gyógyszert Magyarországon. Ez a gyógyszer az eddigi megfigyelések szerint, csökkenti a kezelés időtartamát. Nem arról van szó tehát, hogy meggyógyítja a beteget, hanem csökkenti vírusszaporodást a szervezetben, és így csökkenti annak a következményeit.

– Ön már többször is említett egy másik hatásosnak tekinthető készítményt, az Ivermectint.  Ezt nem használják a magyar betegeknél?

– Magyarországon nem. Emberi használatra talán egész Európában nincs törzskönyvezve. A készítményt féregfertőzések, parazita fertőzések gyógyítására használják hosszú idő óta, sok helyen a világon – Afrikában, Dél-Amerikában, Indiában. Európában, és nálunk is állatgyógyászati gyógyszer, van injekciós formában, és az állat bőrére cseppenthető oldatban.

Amikor jött a Covid19 járvány, és a kutatók kezdték vizsgálni a különböző molekulákat, azért, hogy kiderítsék, mivel lehetne hatni a vírusra, akkor ausztrál kutatók azt találták, hogy az Ivermectin gátolja a vírus szaporodását. Így kezdték el sok helyen – például Indiában vagy Dél-Amerikában – emberi célra alkalmazni. Az Ivermectinről már közel negyven tanulmány van. Nagyon jó hatást tapasztaltak, van, ahol megelőzésre is használják. A tanulmányok szerint, igen gyorsan tudja csökkenteni a tüneteket, nagyon lerövidíti a betegséget.

Azért emlegettem több alkalommal ezt a gyógyszert, mert azt szeretném, ha Magyarországon is felfigyelnének rá, és elkezdenék a vizsgálatát. Hogy mi kellene ahhoz, hogy felfigyeljenek rá? Én azon igyekszem, azért beszélek róla.

– Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek a kormány támogatásával több vírusellenes készítmény – köztük az országos klinikai vizsgálatban ugyancsak elsőként Debrecenben alkalmazott Avigan, illetve a magyar gyártású favipiravir vizsgálatában is – hónapok óta együttműködnek. Ezek hatásosak lehetnek?

– A favipiravirról már korábban olvastam. Amikor kipróbálták, legelőször azt olvastam, hogy mennyire jó, de később ez nem igazolódott vissza, ám az is valamennyit segíthet. Ezek közül a gyógyszerek közül egyik sem gyógyítja biztosan a betegséget, nem olyanok, mint mondjuk az antibiotikum. Viszont mindegyik olyan készítmény segít, amelyik gátolja a vírusszaporodást, csökkenti a betegség súlyosságát és segít a szervezetnek legyőzni a fertőzést. Amit az Ivermectinről olvastam, az biztatóbbnak látszik. Ráadásul egy régi és olcsó készítményről van szó

– Ön – az adatok ismeretében – mit gondol a kormány járvány elleni intézkedéseiről?

– Sajnos semmiféle új lépést nem látok, hiába növekszik a járvány terjedése. A kormány nem változtatott a tesztelési gyakorlatán sem, talán valamennyit bővítettek a laborkapacitáson. A járványvédelmi intézkedések, a kontaktus-kutatás nagyon akadozik. A tesztelési gyakorlat nincs jól megszervezve. Súlyos hiba, hogy minden, tünetekkel jelentkező beteghez a mentőknek kell kimenniük, és ezt nem győzik. Minden új technológiát fel kellene használni, ahogy azt a keleti országokban teszik. Az ott bevezetett gyakorlat, hogy autóval lehet menni a sátrakban felállított tesztelési pontokra, nagyon felgyorsítaná a betegek tesztelését, hiszen nagy részük elmenne oda saját autójával. Ott csak az adatait kellene felvenni és a torokból, orrból a mintát. Úgy is meg lehet oldani, hogy ki se szálljon az autóból! Rendkívül jó példák vannak előttünk, amelyeket lehetne követni. Most olvastam, hogy Kínában leteszteltek egy egész várost, és a sok millió lakos között nem találtak egy fertőzöttet sem.