Kiállítás a dobozok mélyén

HírKlikk 2019. november 19. 18:36 2019. nov. 19. 18:36

Egy sikeres kiállítás szomorú vége lett, hogy a munka oroszlánrészét végző kutatóra most végrehajtás várhat. Gyekiczki András azonban nem adja fel: közösségi oldalán rendezett gyűjtést, az összeg fele már össze is jött.

Aligha gondolhatta Gyekiczki András, hogy a Rajk László építésszel közösen rendezett nagy sikerű „Elfeledett szomszédaink” kiállítása miatt egyszer majd a végrehajtás árnya fogja fenyegetni. És ez még a kisebbik bánata.

2012-ben a pápai zsinagógában mutatták be az ideiglenesre tervezett, a holokauszt mintegy háromezer pápai áldozatának emléket állító kiállítást, ami zajos sikert hozott. Annyira, hogy az önkormányzat az EMMI-től 18 millió forintot nyert egy pályázaton, amiből végleges kiállítást tudtak volna létrehozni.

Sajnos a feltételes mód feltételes is maradt, nem egészen érthető okokból. Gyekiczki András ugyanis elvégezte a szükséges kutatásokat, határidőre leadott egy kiállítási anyagot, majd a határidő lejárta után 19 nappal még három kiállításnyi anyagot bocsájtott a város rendelkezésére, amiből az állandó kiállítás anyaga rotálható lett volna. Ennek ellenére a tárlat a mai napig nem került a közönség elé.

Fotó: Gyekiczki András

Lett viszont belőle bírósági ügy: az önkormányzat 53 napi késés miatti kötbért követel Gyekiczkin, aki a Hírklikknek elmondta, hogy szerződésben nem szereplő, a kiállítással kapcsolatos önkormányzati kéréseket teljesítette ez idő alatt, a városvezetés mégis csak ekkor igazolta a teljesítést. A kiállítás rendezőjével ugyanakkor el is számoltak, majd a kötbérköveteléssel bírósághoz fordultak.

A bíróság első fokon az önkormányzatnak adott igazat, majd a fellebbezés után a másodfokú tárgyaláson Gyekiczki András elmondása szerint komolyabb mérlegelés nélkül hagyták helyben az ítéletet.

– Olyan volt, mintha az ítélethez kellett volna alakítani a tárgyalást – mondta lapunknak kiállításrendező, akinek most 60 napja van a Kúriához fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Ez a határidő azonban nem mentesíti a jogerős ítélet alól: 15 nap áll a rendelkezésére, hogy a pápai önkormányzat által követelt kötbért és a bírósági eljárás költségeit, összesen 5 millió 980 ezer 407 forintot kifizesse.

Mivel nem áll ekkora összeg a rendelkezésére, közösségi oldalán gyűjtést indított, és néhány nap alatt össze is gyűlt a kifizetendő összeg csaknem fele.

– Egyrészt meghatott vagyok, amiért rengetegen segítenek, másrészt viszont a végrehajtás lehetőségénél és a kifizetésre váró hatalmas összegnél is jobban elkeserít, hogy semmibe veszik a munkámat, és dobozban tartják a kiállítást – foglalta össze érzéseit Gyekiczki András.

Gyekiczki András számlaszáma: 11773054 - 50057131 - 00000000, megjegyzés rovat: "Elfeledett szomszédaink".