Kifütyülték az Orbánt védelmező Szájert

HírKlikk 2020. január 30. 13:13 2020. jan. 30. 13:13

A Fidesz Európai Néppártból való kizárásához nincs meg az egyértelmű többség, és el kell kerülni a szakadást – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung Donad Tusk pártelnököt. Más szóval, a Fidesz tagságának felfüggesztése meghatározatlan ideig hatályban marad – mondta Tusk a frakció ülése után. A vezető német konzervatív lap megtudta azt is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben, a párt hétfőn tartandó politikai közgyűlésén nem fognak szavazni a Fideszhez fűződő kapcsolatról: Tusk levetette a témát a napirendről.

A szerdai döntéssel a Fidesz képviselői továbbra is részt vehetnek a frakcióüléseken, de nem tölthetnek be tisztséget a frakcióban, és Orbán Viktor nem vehet részt az EPP uniós csúcstalálkozók előtti miniszterelnöki tanácskozásain.

A frakció ülésén Tusk nem húzott vörös vonalat, amelyet a Fidesznek nem szabad átlépnie, és nem nevezett meg határidőt sem a felfüggesztés fenntartására. Tusk, aki az Orbánt legélesebben bírálók egyike, a frakcióülésen megismételte az álláspontját: a Fidesz kezelése „politikai teszt” a kereszténydemokrata pártcsalád és értékei számára.

A felfüggesztéséről tavaly márciusban döntöttek, amikor Manfred Weber frakcióelnök és a pártcsalád akkori csúcsjelöltje ki akarta zárni a Fidesszel kapcsolatos kérdéskört az európai választási kampányból.

A lap szerint, Tusk a döntésével a helyzet vizsgálatával megbízott, úgynevezett „bölcsek” tanácsát követte: ők a múlt hét elején azt javasolták, hogy tartsák fenn a felfüggesztést, és folytassák a párbeszédet Orbánnal. Úgy látják: Orbán Viktor mindeddig nem mutatott kellő készséget arra, hogy engedjen az EPP-ből érkező bírálatoknak, amelyek főleg az alapvető jogok – különösen a kutatás és a média területét érintő – korlátozására vonatkoznak.

A frakcióülésén Szájer József védelmezte Orbán politikáját. Résztvevők szerint kijelentette, hogy a képviselőknek nem szabad mindent elhinniük, amit Soros György, Orbán ellensége terjeszt. Szájer egyenesen a „hazugság uralmáról” beszélt, mintegy ellentétben a jog uralmával. „Ezért azonban kifütyülték, ami az EPP-frakció ülésein rendkívül ritkán fordul elő” – írta a lap.  A mintegy másfél órás vitán húsz képviselő jelentkezett szóra, legtöbben Tusk álláspontját támogatták. A Fidesz kizárását főleg a Benelux-államok képviselői követelték, amint tették azt már tavaly márciusban is.

Forrás: Hírklikk