Kilométeres várólisták – Mit tervez a kormány?

HírKlikk 2021. május 12. 14:10 2021. máj. 12. 14:10

Az egészségügyi várólisták csökkentésére vonatkozó kormányzati tervek iránt érdeklődött az MSZP országgyűlési képviselője szerdán.

Bangóné Borbély Ildikó a szocialisták Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy csütörtöktől ismét el lehet végezni a korábban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett ütemezett, halasztható műtéteket.

Elmondta, ezen beavatkozások leállása miatt rendkívül hosszú várólisták alakultak ki: szürkehályog műtétre több mint 11 ezer, térdprotézis műtétre csaknem 7200, míg sérvműtétre több mint 1200 beteg vár.

Azt tudakolta, a kormánynak milyen tervei vannak a várólisták csökkentésére. Honnan lesz személyzet az elmaradt műtétek pótlására? Terveznek-e nagyobb összeget átcsoportosítani a várólisták csökkentésére?  – kérdezte.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a Covid-osztályokat továbbra is fent kell tartani az intézményekben, az ottdolgozók pedig nem vehetnek részt a nem koronavírusos betegek ellátásában.

Rengetegen dolgoznak az oltópontokon, ők sem tudnak közreműködni abban, hogy visszaálljon a járvány előtti betegforgalom – sorolta a problémákat.

Kitért arra, az egészségügyi dolgozók az elmúlt egy évben olyan terhelés mellett dolgoztak, hogy szükségük van a pihenésre, vagyis a szabadságok kiadását meg kell oldani.

Bangóné Borbély Ildikó közölte azt is, az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt 5500 dolgozó távozott, azaz sokkal kevesebb orvosnak, ápolónak kell pótolnia az elmaradt beavatkozásokat.

Az MSZP-s képviselő beszélt arról is, hogy pártja a Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjában hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását kezdeményezi, amelyben az ellátás megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felelne.

Forrás: MTI