Kínos Magyarország jelenlegi politikai működése

HírKlikk 2022. október 31. 07:35 2022. okt. 31. 07:35

Orbán Viktor történelemfelfogása újszerűnek tűnik. De ha elfogadjuk azt, hogy szerinte az ’56-os hőseink tárgyalni akartak, akkor ő miért nem? – hangzott el a Klikk Tv Heti egyenleg című műsorának első részében. Kuncze Gábor korábbi belügyminiszter és Somogyi Zoltán szociológus, politológus emlékeztetett, ma Magyarországon az a kommunikáció, hogy nyílt levélben kérdez Budapest főpolgármestere és a kormány nyíltan nem válaszol, és nem tárgyal a tanárokkal sem.

Van, aki fél és van, aki nem – hangzott röviden Kuncze Gábor véleménye a kormány ’56-os megemlékezéséről, amikor is Orbán Viktor Zalaegerszegen kordonok mögött, regisztrált, kiválasztott hallgatóságnak mondta el beszédét a kontrollálatlan budapestiek helyett. A mondanivalója azonban – amelyben a vidéket akarja összeugrasztani a fővárossal – már hagy kivetni valót maga után. Kuncze ugyanis nem érti, hogy Orbán Viktornak miért van szüksége állandóan a feszültség- és a gyűlöletkeltésre, majd arra, hogy hazugságokkal, ferdítésekkel tegye tele az ünnepi beszédét? „Egyszerűen az ember szégyelli magát, amikor Orbán Viktor beszédet mond” – mondta a volt belügyminiszter.

Emberek, egyébként fent van a Várban az irodám, néhány milliárdotokból megépítettem magamnak azt ott, egyébként a házam a Rózsadombon van, vidéken is élek, ott van Felcsúton a kis házam, mellette egy stadionnal, kétszer annyi ülőhellyel, mint ahány lakosa van a falunak, de én így vagyok nektek vidéki – gondolkodott hangosan Orbánról Kuncze, majd hozzátette, az egész egyszerűen nevetséges. 

A két világháború között ment a népiesek és urbánusok egymásnak ugrasztása, amikor a Horthy idején mindkét réteg utálta azt a rendszert – vette át a szót Somogyi Zoltán. Majd hozzátette: nagyon jó politika két csoportot egymásnak ugrasztani, hogy egymással foglalkozzanak és ne a hatalommal. „Amikor a hatalom teszi ezt, olyankor kell nagyon gyanakodni. Orbánék nem tudnak mit kezdeni a budapesti közhangulattal, amiről a miniszterelnök tudta, hogy ellene irányul. Ezért ment Zalaegerszegre. A hatalmas tüntető tömeg miatt valószínű, hogy nemsokára lesz egy nagy békemenet is, hiszen meg akarja majd mutatni, hogy van még társadalmi támogatottsága.” 

Mi irritálta a legjobban a beszédben – kérdezte Bánó András a volt belügyminisztertől. Kuncze Gábor azzal kezdte, hogy ma még élnek olyanok, akik átélték ’56-ot. „Nekik azt mondani, hogy a pesti srácok, meg azok, akik ott ellenálltak, életüket adták azért, hogy fegyverszüneti megállapodás jöhessen létre, meg béketárgyalás, az eszement hazugság. A magyar miniszterelnök párhuzamot vont az orosz-ukrán háborúval, zavaros képekben beszél a nagy nyilvánosság előtt, olyan mintha elment volna az esze. Bár ezt nem feltételezem róla, ugyanis itt minden ki van számolva”.  

Újszerű az ő történelemfelfogása, de ha elfogadjuk azt, hogy szerinte október 23-a legfontosabb üzenete az volt, hogy tárgyalni szerettek volna a hőseink, akkor ebből következzen az, hogy ő is, és akkor megváltozik a politikai attitűd és elindulnak a tárgyalások – magyarázta Somogyi. De ma Magyarországon az a kommunikáció, hogy nyílt levélben kérdez Budapest főpolgármestere és a kormány nyíltan nem válaszol. „Ciki, kínos politikai működés” az, amikor a főváros választott képviselője csak ilyen kapcsolatban tud lenni az ország vezetőjével – folytatta a szociológus.

Pedig a párbeszédre szükség van. Amikor ilyen nagy a baj, akkor minden országban leül a politikai elit, közösen határozzák meg a tennivalókat azért, hogy utána az országot a felelősségteljesen meghozott döntés mögé állíthassák. „Magyarországon ennek semmi esélye, mert a hatalom nemcsak tojik az ellenzék véleményére, hanem szembesülne a saját hazugságaival is” – mondta határozottan Kuncze. 

A Klikk Tv Heti egyenleg című műsora ide kattintva nézhető meg.