Kínos politikai üzenetet kapott Orbán Washingtonból

NVZS 2021. november 24. 14:45 2021. nov. 24. 14:45

Immár véglegessé vált az, amiről portálunk már korábban beszámolt: Orbán Viktor Magyarországa nem vehet részt a Joe Biden amerikai elnök által összehívott virtuális Demokrácia csúcson. Az amerikai külügyminisztérium honlapján hozta le a meghívott 110 ország listáját. Mi nem vagyunk rajta. Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet portálunknak ezt a következőképpen minősítette: „Ennél erősebb és kínosabb politikai üzenetet nem tudok elképzelni”.

A magyar diplomáciának – a dollármilliók elköltése ellenére – nem sikerült kilobbiznia, hogy Magyarország is meghívást kapjon Joe Biden amerikai elnöktől, a december 9-10-én megrendezendő virtuális Demokrácia csúcsra. Ez derül ki az amerikai külügyminisztérium most közzétett listájából

Ez túlságosan nagy meglepetést nem okozhatott Budapesten, mivel már előzetesen kiszivárogtak részletek, illetve listák is. A Foreign Policy-ban előzetesen kiszivárgott, illetve a Politico által lehozott listák is ezt jelezték előre. A csúcs célja a demokrácia, illetve a kínai típusú autoriter rendszerekkel szembeni szövetség megerősítése. 

Orbán most bizonyára dühösen veri az asztalt, mert ugyan a keleti harcostársaival közös csoportba került – nem meglepő módon nem kapott meghívást a többi között Kína, Törökország és Oroszország sem –, de azért ezt jobb körökben inkább szégyenpadnak nevezik. Akárhogyan is, ezzel egy újabb óriási presztízsveszteséget kénytelen elkönyvelni a nemzetközi porondon. 

„Ez nagy pofon Orbán számára, kiváltképpen, mert hogy a lengyeleket meghívták, Magyarországot azonban nem” – szögezte le egy hete a Hírklikknek adott interjújában Simonyi András korábbi magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet (akkor még nem volt végleges lista). A tapasztalt diplomata világossá tette, hogy ez, és a súlyos bírálatok nem Magyarországnak, hanem Orbán Viktornak szólnak, s mint leszögezte, „Jöhetnek még durvább üzenetek is”.