Kiszámíthatatlan volt az idei balatoni szezon 

HírKlikk 2024. szeptember 15. 18:00 2024. szept. 15. 18:00

Arról, hogy mennyire ürült ki, vagy mennyire telt meg a szezonban a Balaton, sorra jelentek meg egymásnak ellentmondó információk. A felmérések szerint a magyarok harmada tervezett is valamilyen utazást a nyárra, és a többségük továbbra is a Balatont célozná meg. Az utazni vágyók ötöde azonban úgy látta, nem lesz elég pénze a balatoni nyaraláshoz.

A balatoni vendéglátósok abban egyetértenek, hogy az idei nyár sok változást és új, megoldandó problémákat hozott, a forgalommal kapcsolatban azonban vegyesek a tapasztalatok. „Sok volt idén az impulzus utazás, néha szerdán többen voltak, mint szombaton, és olyan dugó volt az autópályán lefelé, mintha hétvége volna” – foglalja össze egy mondatban a Telexnek a szezont Balla György, a balatonmáriafürdői Port étterem és panzió tulajdonosa. Tapasztalata szerint a lengyelek és a kelet-magyarországiak sokszor úgy mentek Olaszországba, Horvátországba, hogy útközben két napra megálltak a Balatonon.

Balla a Port idei szezonjáról azt mondta: vállalkozásuk több lábon áll, az étterem mellett két épületben 34 szobát is kiadnak. „Mindkét panzióval rekordévet fogunk zárni” – mondta Balla, aki szerint az egyiknél 50 százalékos növekedés volt, miközben a szobaárakat csak minimálisan emelték. Május 1-től szeptember végéig telt házzal üzemelnek. Július-augusztusban magyar vendégek jöttek zömmel, előtte-utána inkább külföldiek. Most németekkel vannak tele, de csehek, szlovákok és lengyelek is jöttek, nagyrészt fiatal családok vagy 30 év környéki párok. „Minden egyes hónapban javulás volt, júniusban erősödést tapasztaltunk, tavalyhoz képest 60 százalék bevételnövekedést értünk el” – értékelt az ügyvezető.

A menün az elszállt alapanyagárak miatt módosítottak: bélszín helyett például hátszín van az étlapon, de így is magas minőségű ételeket tettek a menüre. Az inflációt jelzi, hogy a libamáj is lekerült a kínálatból. 

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom