Kitakart papírokkal mutatták be a Batthyány Alapítvány gazdálkodását

Zutyu 2021. szeptember 5. 08:10 2021. szept. 5. 08:10

Nem nagyon áttekinthető, mire költötte az utóbbi években állami támogatásait a Batthyány Lajos Alapítvány, Rogán Antal propagandaminiszter első munkahelye. A szervezet azután kezdte újra reneszánszát élni, hogy feltámasztották és a propaganda tárca kifizető helyévé vált.

Olyan mennyiségű iratot képez a Batthyány Lajos Alapítvány utóbbi évekre visszamenő gazdálkodása, illetve az állami támogatással való elszámolása, hogy azt kiadni nem tudja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, de betekintést biztosítani tudnak, írta még a nyáron a Rogán vezette minisztérium. A betekintésre a tárca egyik budai irodáját jelölték ki. A bejáratnál le kellett adni minden digitális eszközt, így a nagy betekintésre csak tollat és  papírt lehetett bevinni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársai ezt követően 25 irattartót adtak át, hogy ez volna 2016. óta az alapítvány elszámolása a tárca felé. Rogánék ugye azért nem adták ki digitálisan az anyagot, mert túl nagy terjedelmű, ami egyfelől igaz, másfelől viszont a releváns információk nem kis hányadát akkurátusan kitakarták. Mint kiderült, az iratanyagot kifejezetten a Hírklikk adatkérése nyomán készítették elő és sok ezer oldalon át tették láthatatlanná az adatokat.

Betekintést engedtek például a Batthyány Lajos bérjegyzékeibe, amiből kiderült, hogy az alapítványnak dolgozó munkatársak 250 ezer és 1 millió 200 ezer forint közti összegeket keresnek, de hogy ki mennyit, az rejtély, mert például ezeket az adatokat is kitakarták. Meglepő módon, 2021 szeptemberéig csak a 2018 végéig keletkezett anyagok voltak elérhetőek, a magyarázat szerint azért, mert a későbbi beszámolóikat még nem fogadták el. A Batthyány Lajos Alapítvány az utóbbi időkben azzal került a hírekbe, hogy többek közt például az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft-t is ők pénzelik, az Átlátszó korábbi gyűjtése szerint az utóbbi öt évben 925 millió forint közpénz vándorolt hozzájuk. Épp ezért izgalmas lehetett volna, mire kapta ezeket a pénzeket a cég, de a 2018-ig átadott beszámolókból persze ez nem derült ki.

Az alapítvány ugyanis úgy számol el propaganda tárcával ezekről a pénzekről, hogy ír egy támogatási szerződést a kedvezményezettel, de hogy a támogatott mire költötte a pénzt, az már nem derül ki. Nagy valószínűséggel, például a Miniszterelnöki kabinetiroda támogatásából fizette a Batthyány Alapítvány az Alapjogokért Központ tavalyi militáns kampányát, amiről a Hírklikken már több cikkben is foglalkoztunk, de hogy mivel ez tavaly volt, így még a támogatási szerződéseikbe se sikerült belenézni. Hogy az egyes támogatásokat pontosan mire fordították, azt pedig a Batthyány Alapítvány tartja nyilván. A Hírklikk jogi csapata vizsgálja az esetleges további lépések lehetőségét, mindenesetre az bizonyos, közérdekű adatigényléssel fordulunk a Batthyány Lajos Alapítványhoz, hogy kiderüljön például az Alapjogokért Központ mégis mire szórt el összesen 925 millió forintnyi közpénzt.