Kiveszik a következő kormány kezéből a paksi bővítés ellenőrzését

HírKlikk 2021. május 13. 21:00 2021. máj. 13. 21:00

Egy módosítócsomag, amit kedd éjjel nyújtott be a kormány a parlamentnek, jelentősen átalakítaná a paksi bővítés felügyeletét. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól.

Az OAH önálló szabályozó szervként működne tovább. Az atomenergiáról szóló törvényből például eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a kormány feladata” - vette észre a 444.

Az új hivatal elnökét a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki, és egy alkalommal újraválasztható. Az elnök kiválasztásánál nem kell pályázatot kiírni, a kiválasztásnál Orbán Viktornak egyedül azt kellene figyelembe vennie, hogy legyen felsőfokú végzettsége, legalább három év tapasztalata az atomenergia alkalmazásában és  vezetői gyakorlata a közigazgatásban. Viszont a kinevezés után a miniszterelnök már nem válthatja le a hivatal elnökét. 

A törvénymódosítás egyik előzménye, hogy április végén váratlanul lemondott Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A helyére azóta sem neveztek ki új vezetőt, és most ezzel a törvényjavaslattal az egész hivatalt átszerveznék. A lemondását azóta sem indokolta senki.

Szinte ezzel egy időben derült ki, hogy később kell megkezdeni az atomerőmű építésére kapott orosz hitel törlesztését, mert már az oroszok sem bíznak abban, hogy belátható időn belül elkészül. A paksi bővítés tényleg hatalmas csúszásban van az eredeti tervekhez képest: 2014-ben a kormány még azt ígérte, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog, most pedig már azt is sikernek értékelnék, ha 2022-ben egyáltalán elkezdődne az építkezés.