Kizárják... felfüggesztik... kilép... semmi nem változik – Megkérdeztük az „utca emberét”

HírKlikk 2019. március 20. 07:21 2019. márc. 20. 07:21

Az elmúlt napokban-hónapokban politikusok, elemzők, szakértők mondták el véleményüket arról, hogy mi történhet/mi fog történni szerdán az Európai Néppárt Orbánról/Fideszről döntő ülésén. Mi „az utca emberét” kértük meg arra, hogy mondja el várakozásait, ha vannak, reményeit. Érdekesen színes csokor gyűlt össze.

Az általunk utcán, taxiban, bankban, vásárcsarnokban, sportteremben, stb. megkérdezett budapesti és vidéki, valamint külföldön élő emberek, politikusak és apolitikusak, fiatalok, középkorúak és idősebbek vegyesen reagáltak: ki úgy érezte, hogy elég egy tőmondatban megfogalmazni azt, amit gondol, mások hosszú gondolatmenetben fejtették ki véleményüket. Pedig ugyanazt kérdeztük mindenkitől. A gyorsmérleget megvonva arra jutottunk, hogy akit érdekel a politika és ez a kérdés, annak bizony eléggé sarkos véleménye van az egészről.

Minden további szószaporítás nélkül, álljanak itt a vélemények, ahogy a megkérdezettek „tollba mondták” nekünk. A válaszadókat nem nevezzük meg, bár többen közölték, hogy akár „névvel-képpel” is készek felvállalni véleményüket.

Nyugdíjas, volt tanár, most vásárló a Klauzál téri piacon: „Fel sem kellett volna venni Orbánt és a Fideszt a Néppártba. Már akkor is láthatták, hogy Orbánék milyen értékeket képviselnek. Semmilyet. Persze, a szavazatukra szükség van, de mostanra talán Weberék is felfogták, hogy a Fidesz tehertétel a Néppárt számára, és többet visz, mint amennyi hasznot hoz. Szerintem ki fogják zárni őket.”

Bolti eladó, Budapest, belváros: „Szerdán lesz a döntés? Nem is tudtam. Szerintem Orbánnak nincs miért izgulnia. Odatartozik és ott is marad. Ez már el van döntve, ez az egész, ami egy ideje zajlik, csak egy cirkusz.”

Fiatal lány, egyetemista, Budapest, kutyasétáltató: „Nincs jelentősége, hogy kizárják-e a Fideszt a Néppártból, vagy sem. Ez már el van rontva, Orbán megtette, amit Putyinnak megtehetett: szétzilálta Európát. Érdekes, mindig arról beszélt, és beszél most is, hogy erős Európára van szükség, közben pedig miatta gyengült az EU. Szerintem nem fogják őket kizárni, legföljebb felfüggesztik a tagságukat. Az meg olyan, mintha semmi sem történt volna. A pénz ugyanúgy jön, mint eddig és a szájkarate is folytatódik.”

Fiatal, kávézót vezető, esküvő előtt álló lány, Budapest: „Fogalmam sincs, hogy mi lesz szerdán Brüsszelben nem nagyon foglalkozom a politikával, arra meg hivatalból sem figyelhetek oda, hogy mit beszélgetnek a kávézómban. Az én munkámat különösebben nem befolyásolja, hogy mi történik a politikában.”

Taxis, Budapest, belváros: „Remélem, hogy kizárják szerdán a Fideszt. Rajta vagyok minden híren, de itt a kocsiban csak kereskedelmi rádiót hallgatok, azok meg hazudnak. Egyébként meg vagyok döbbenve, láttam március 15-én azt a rengeteg buszt, amivel felszállították vidékről az embereket, azt hiszik, hogy ettől többen lesznek? Szóval jó lenne, ha kizárnák a Fideszt”

Fiatal lány, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: „Ugyan dehogy foglalkozom politikával, nem hallgatom, nem olvasom az ilyen híreket, örülök, hogy élek. Most szabadultam a börtönből, mert nem tudtam kifizetnie egy büntetést. Ott meg aztán gondolhatja, hogy egyébként sem a politika a téma”

Londonban élő fiatal magyar lány, vállalkozó: „A Néppárt március 20-ai gyűlése és a 11 nap múlva bekövetkező Brexit között, azt hiszem a Brexit által idézett alkotmányos káosz viszi a pálmát a héten. De nagyon drukkolok, hogy a Fidesz oda kerüljön ahova való, viszont a két nagy cirkuszt képtelen vagyok egyszerre követni részletesen. A Brexit akár tragédiával is végződhet egy pár napon belül és mint londoni magyar ez a válság az én életemet jobban befolyásolja.”

Nyugdíjaskorú, nyelvtanárnő, Budapest: „Én a legsúlyosabb kizárást szeretném látni. Remélem, kirakják, mint a macskát sz@rni. Bőven megérdemelné, hogy kapjon végre egy ilyen pofont, aminek eredményeként ráadásul megszűnik egy olyan fórum, ahol hirdetheti az elképesztő dolgait.”

Középkorú, kétgyermekes férfi, sofőr, Szeged: „Szerintem ki akarják zárni, de Orbán előre megtudja, és gyorsan magától ki fog lépni a vállalhatatlan Néppártból, amely Soros kottájából játszik. Ő ehhez nem lesz hajlandó asszisztálni.” 

Fiatalember, újságíró Dél-Pest: „Szerintem nem fogják kizárni a Fideszt. Gyávák.”

Nyugdíjas hölgy, volt külkereskedő, Dunakeszi: „A kérdés az, hogy melyik opcióval teljesítheti Orbán előbb a saját céljait, hogy az EU meghatározó vezetője legyen és maximálja az uniós forrásokat. Szerintem ez a kilépés és a jobbra tolódás. Ha belülről akar reformokat, akkor fűt-fát megígér, és ha a pártcsalád hisz neki, akkor marad, s kész harcolni bárki ellen ha kell.”

Nyugalmazott rádiós újságíró, Budapest: „Nem fogják kizárni a Fideszt. Sőt, én a felfüggesztésben sem vagyok biztos.”

Volt Európa-bajnok válogatott sportoló, Budapest „Ötven-ötven százaléknyi esélyt adok annak, hogy kirúgják, illetve bent maradhat. Éppenséggel bőven megérdemelné, hogy kizárják a Néppártból, de nem tudom, hogy nekünk, magyaroknak, az országnak nem lenne-e rosszabb, ha még ezek a fékek sem gátolnák őt.”

Fiatal, fővárosban dolgozó dabasi informatikus: "Fogalmam sincs. Nem követem a híreket."

Nyugdíjas, volt titkárnő, Budapest: „Remélem, hogy kizárják a Fideszt, Orbánt pedig alaposan megbüntetik.”

+1

Az alábbi véleményt kiemeltük, mivel akitől hallottuk – ritka módon – felvállalta, hogy ő egy „Fidesz-árva”, ráadásul ő volt az, aki nem csak egy-két mondattal válaszolt, hanem alaposan körbejárta témát:

Fiatal banki elemző, egy Fidesz-árva, Budapest: 

„Szerintem a legfontosabb történés az, hogy az elmúlt 5 évben most láttam első alkalommal, hogy nemzetközi nyomásra módosított valamin a miniszterelnök. A március 15-i beszédében látványosan visszafogta magát. Nem volt sem Soros, sem Brüsszel, sem migránsözön. Nem volt semmi. Elvont, semmitmondó, megfoghatatlan ellenségkép volt csak, ami gyengécske hatást érhetett el a Fidesz-táboron kívül, és azon belül is. Ez mind azt jelenti számomra, hogy Orbánnak nagyon fontos, hogy bent maradjon a Néppárton belül, és ezért ’mindent’ elkövetett az elmúlt időben a nyilvánosság előtt és a színfalak mögött is.

Miért lehet ez fontos? Ősszel jön az új EU-s 7 éves költségvetés vitája, amiben gyakorlatilag semmilyen szerepe nem lehet, ha átül a radikálisok közé. A radikálisok nem fognak szerintem érdemben növekedni, magyarán semmilyen beleszólása nem lesz a komoly dolgokba. Szerintem a néppárton belül még lát esélyt arra, hogy valamilyen vétóval, valahogyan befolyásolja a költségvetést, míg kívül nem. Illetve Putyin szemében is csökkenne a szerepe Orbánnak ha már nem a néppárton belül tevékenykedne. A Néppárti álláspontot nem látom igazán. Szerintem kecske káposzta alapon fel fogják függeszteni a Fidesz tagságát a néppárton belül, de nem fogják kizárni. Nekik is szükségük van arra a 12 helyre, amit a Fidesz hoz, és szerintem még bíznak abban, hogy kordában tudják tartani a Fideszt. Szóval az én tippem a felfüggesztés.”

Forrás: Hírklikk