Klacsán Gábor: film készül a drámai sorsú magyar Jimi Hendrixről

HírKlikk 2022. augusztus 10. 07:40 2022. aug. 10. 07:40

Ezúttal a Klikk TV Mélyvíz című adásában egy olyan filmről esett szó, amelynek nemcsak a rendezője, hanem társoperatőre is Klacsán Gábor volt. Vele beszélgetett Németh Péter.

„Leginkább a zenés jelenteket fotografálom én, a továbbiakat Grátz Márk barátom fényképezi. Komoly szimbiózisban dolgozunk, ennek a megosztásnak főleg az az oka, hogy nekem nagyobb rutinom van a zeneforgatásban, pláne, ha az ember fejében ketyeg a ritmus, akkor úgy használja a kamerát is.”

Az októberben bemutatásra kerülő, dokumentarista elemekkel dúsított játékfilm a drámaian korán meghalt gitárzseniről, Radics Béláról szól. S hogy mi indokolja ma filmet készíteni róla? 

„Két oka is van. Radics régebben halt meg, mint amennyit élt, pontosan negyven éve, 1982. október 18-án, 36 évesen. A másik ok, hogy eddig beszélgetős visszaemlékezések készültek már róla, de a mélységeket bemutató igazi film még nem.”

Klacsán szerint „Radics megérdemel egy igazi nagyjátékfilmet és ez egy arra nagyon hasonlító alkotás lesz, de kísérleti zenés, életrajzi dokumentumfilm is egyben. Elindultunk egy olyan műfaji irányba, amire eddig csak kísérletek születtek”. Példaként említette a kreatív dokumentumfilmeket, amikben eljátszanak szituációkat, helyzeteket.

„Rengeteg eszközhöz nyúltunk, alapvetően egy játékfilmes forgatókönyv készült és megtiszteltetés volt, hogy engem kértek meg az elkészítésére. ’Természetesen’ azonnal széttúrtam az alapanyagot az alkotók egyetértő bíztatása mellett.” Hasonló nemzetközi alkotásként említette a Mötley Crue együttesről készült mozit, „ami egy nagyon izgalmas életrajzi film lett”.       

A napjainkban tapasztalható „műfajkeveredések” merész alkalmazásával a film izgalmas villanásaiként tervezik Radics volt zenésztársainak megszólaltatását is, akik mellékszereplőkként is részei lesznek a történetnek.  „Az alkotás nyolcvan százalékban valós eseményeken fut végig, de része lesz néhány olyan elem, amik akár ironikusan is, de színesítik a cselekmény gördülését.”

Klacsán szerint a film nem a mostanában divatos, Freddy Mercury, Elton John-szerű életrajzi filmekhez lesz hasonló, sokkal inkább a már említett Mötley Crue-féle mozi hangulatát idézi fel. „Olyan filmet szeretnék, aminek a hangulata hasonló ahhoz a szituációhoz, amikor bemegyünk egy trafikba és ott ragadunk hosszabban is, eldiskurálva a különös életét felvázoló trafikossal.”

A Mélyvíz adása ide kattintva nézhető meg.