Klímaváltozás van, klíma nincs a 3-as metrón

Föld S. Péter 2019. június 30. 07:48 2019. jún. 30. 07:48

Ingyenes szauna működik a 3-as metrón, rendre 40 fok körüli hőket mérnek, izzadnak az utasok, mint a lovak, vagy még náluk is jobban. Ez a szauna még mindig olcsóbb, mintha klíma lenne a méregdrágán vásárolt szovjet szerelvényeken, hogy elviselhető legyen az utazás, bár lehet, hogy Tarlós Istvánnak sokba fog kerülni. A polgármester szerint egyébként már vizsgálják a problémát, és ha nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztos, hogy hamarosan, de legkésőbb valamikor, megtalálják a megoldást.

Lehetünk bizakodók: két évvel ezelőtt szintén volt probléma, és akkor is megtalálták a megoldást, miért épp most ne találnák meg. Aki még emlékszik rá, az tudja, aki már nem, annak elmondjuk: 2017. június 28-án Tarlós főpolgármester diadalmasan jelentette a nyilvánosságnak, hogy megtalálták a problémát, ami a felújított orosz metrókocsik meghibásodását okozta. Az ok sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltuk volna: rosszul dugtak össze két 15 kilométeres optikai kábelt, ezért nem nyíltak ki az ajtók, amikor kellett volna, és ezért nyíltak ki akkor, amikor nem várta senki.

Ettől kezdve nem volt gond, az ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz mérnökök újból – immár jól - összedugták a kábeleket, és a 40 éves, fürge metrószerelvények megint szárnyaltak a síneken, mindannyiunk örömére és épülésére.

Mondjuk az rögtön sejthető volt, hogy nem lehetett nagy a baj. 69 milliárd forintba került a 40 éves metrókocsik felújítása, ez olyan sok pénz, hogy ennyiért kizárólag minőségi munkát kap az ember. Nem tartozik ide, bár lehet, hogy igen: Paks 2-öt is orosz mérnökök építik. Ezt csak azért említettük, nehogy szó érje a ház elejét, és azt mondhassák, hogy nem szóltunk időben.

Az mindenesetre Tarlós főpolgármester javára írható, hogy nem mutogatott az előző városvezetésre. Nem mondta, hogy az oroszok Demszky miatt dugták rosszul össze az optikai kábeleket, Demszky miatt voltak életveszélyben a budapestiek, valamint a hozzánk látogató vidékiek és külföldiek.

Persze, a legjobb az lett volna, ha ennyi pénzért már eleve tudják az orosz mérnökök, hogy mit, hová kell dugni. De ne legyünk telhetetlenek, mindenki hibázhat. Megvallom, velem is előfordult már, hogy rosszul dugtam össze két kábelt. 8 éves voltam, és a karácsonyra kapott villanyvasutamat próbáltam összeszerelni, de mint kiderült, felcseréltem a kábeleket.

Nem is lettem orosz mérnök Moszkvában, sem főpolgármester Budapesten.