Kocsis Máté hazudik – állítja Baranyi Krisztina, aki miatt törvényt módosít a Fidesz

Harkai Péter 2020. február 25. 19:09 2020. feb. 25. 19:09

Ferencváros polgármestere ismét szembekerült a kormánnyal a kerület érdekei miatt, egy kiemelt állami beruházás kapcsán. A közelmúltban leégett református kollégium ötmilliárdos felújításával járó munkálatok okán, nem akarnak közterület-használati díjat fizetni, amihez viszont ragaszkodik Baranyi. A törvénymódosítást viszont valójában nem ez, hanem a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt kérelme motiválja a Déli összekötő vasúti híd építkezése miatt.

Egyre kétségesebb, hogy az Orbán-kormány valóban együttműködésre törekszik a fővárosiak érdekében Budapesttel. Az elmúlt napok Biodommal kapcsolatos csapdahelyzete után, amivel a jelek szerint, jelenleg magára hagyják Karácsony Gergely főpolgármestert a 60 milliárdos torzóval, itt az újabb hadüzenet. 

Bő egy éve lett a tűz áldozata a IX. kerületben a Ráday utcai református kollégium háromszintes épülete. A helyszínre nem csak az akkor még polgármester fideszes Bácskai János, de maga a miniszterelnök Orbán Viktor is ellátogatott. Ötmilliárd forint közpénzt szán az állam az egyházi ingatlan helyreállítására, de a kerület által kedvezménnyel kért területhasználati díjat nem akarják kifizetni.

A kormánysajtó ettől hangos és a helyi Fidesz-frakció információi alapján támadják Baranyit, mondván, hogy a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat több mint 100 millió forintot szedne be a református kollégium újjáépítése után. Ezzel az indokkal magyarázza a kormánypárt a tervezett törvénymódosítást, hogy a kiemelten közérdekű beruházásokat és építkezéseket kivonnák az önkormányzatok fennhatósága alól.

Csakhogy, amint a polgármester felhívja a figyelmet, a kollégium újjáépítése nem kiemelten közérdekű beruházás, így a törvénymódosítás után is fizetniük kell a játszótér építkezési célú használatáért.

Ezzel szemben, Ferencváros képviselő-testülete a február 13-ai ülésén tárgyalta a Duna Aszfalt kérelmét, amelyben közterület-használatot kértek a déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítéséhez. Az egyelőre bő fé évre tervezett munkálatokhoz 99 százalékos közterület-használati díjkedvezményt kértek. A testület elutasította a kérést, mivel több, mint 150 millió forinttól esne el az önkormányzat.

Mint ismert, az egyik közismert NER-oligarcha, Szíjj László érdekeltségébe tartozó  Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft számos közbeszerzésen tarolt már Mészáros Lőrinc cégeivel közösen, nem mellesleg Szíjj a hazai leggazdagabb vállalkozók élbolyába tartozik.

Egy héttel a testületi döntést követően, Kocsis Máté, Ferencváros egyik országgyűlési képviselője, Böröcz László (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) egy sarkalatos törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A módosítás lényege, hogy „amennyiben a közterület használatára olyan, a kormány rendeletében kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított építési beruházással összefüggésben kerül sor, amely legalább 50 százalékban központi költségvetési támogatásból valósul meg, úgy a beruházás megvalósítója (legfeljebb a kormány rendeletében meghatározott időtartamra,) a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterületet díjmentesen használhatja.”

Erre hivatkozva állítja Baranyi, hogy Kocsis Máté hazudik, mivel a képviselő által félrekommunikált és hivatkozásként felhozott ferencvárosi kollégium felújítása nem mentesülne a díjfizetés alól, ellentétben a Ner-kedvenc Szíjj-érdekeltség beruházásával.

„Kocsis Máté szavaival ellentétben, ráadásul nem adományokból épül újjá a református kollégium, hanem ötmilliárd forint közpénzt biztosít ehhez az állam./.../ A felújítás pedig Belső-Ferencváros egyetlen teljeskörűen felújított terén van, ami két évre kivonná a forgalomból mind a parkot, mind a játszóteret. Állami pénzből épül, korlátozzák az ott lakók jogait és még pénzt se kérjünk érte?”” – nyilatkozta tegnap az ATV-ben a polgármester.

Ezzel szemben, ha a kormány megszavazza a törvénymódosítást, az ingyenes közterület-használat pont az ellen hat, hogy a közterületet igénybe venni szándékozó csak a lehető legszükségesebb méretű területet használja a lehető legrövidebb ideig. 

Hasonlóan nyilatkozott a kérdésről dr. Mátyás Ferenc, a kerületi testület momentumos tagja is. Véleménye szerint, a kormány kedvenc beruházásait ezentúl nem csupán eltűrni vagyunk kötelesek, hanem azt is el kell viselni, hogy ingyen használják a közterületeket. Az a több száz millió, ami eddig az önkormányzati költségvetés bevételei között megjelent, és a kerület további fejlesztésére lehetett fordítani, eltűnik. Ferencvárost így a törvényjavaslat előterjesztőként saját országgyűlési képviselője károsítja meg.