Kökény: érthetetlen, hogy miért rendőrtisztek irányítják a hazai kórházakat!

Kardos Ernő 2020. november 19. 15:46 2020. nov. 19. 15:46

Megdöbbentő, hogy újabb főrendőrt nevezett ki a kormány, ezúttal az Országos Kórházi Főigazgatóság élére – nyilatkozta a Hírklikknek Kökény Mihály egészségügyi szakértő. Az egykori miniszter elképesztőnek tartja, hogy a hazai kórházak költségvetését, kapacitását az egykori Somogy megyei rendőrkapitány, Jenei Zoltán határozza majd meg. Jóllehet, közgazdász diplomával is rendelkezik, nemcsak egyenruhával. Mindez azért is érthetetlen, mert az egészségügyben máris több az egyenruhás rendőr vagy katonatiszt, mint amennyi normális körülmények között indokolt – mondja Kökény. Az egészségügyi intézmények lassan félkatonai szervezetté alakulnak, miközben az orvosok ezrei ebben a rendszerben nem kívánják aláírni az új munkaszerződéseiket. A hírek szerint – miután a kormány korlátozza az egészségügy dolgozóinak jogvédelmét – a Magyar Orvosi Kamara az Alkotmánybírósághoz fordul.

–Teljes káosz látszik az egyészségügyben, a kormány – úgy tűnik – visszavonja, vagy totálisan átalakítja a pár hete elfogadott törvényt. Gondolja, hogy elhalasztják az orvosok fizetésemelését is?

Információim alapján, a minisztérium hátsó szobáiban zajlanak tárgyalások a kormány képviselői és a szakmai szervezetek között. De ezekről sem az ország közvéleménye, sem az orvosi társadalom nem tud semmit. Miközben a vírus folyamatosan pusztít az országban.

– Az orvosi kamara honlapján lévő számláló, amely napra pontosan jelzi a törvény életbelépésének határidejét, leállt. Ez jelentheti azt, hogy nem lép életbe a jogszabály?

Tudomásom szerint, az érdekképviseletek vezetőitől azt kérte a Kásler miniszter nevében tárgyaló két osztályvezető, hogy javaslataikat foglalják írásba, s ezeket majd a kormány emberei tanulmányozzák.

– Pedig már a laikus is tudja, hogy az orvosok a kétéves kivezénylés és a mellékállásaik korlátozása miatt háborognak, s emiatt egy hónap múlva a 70 százalékuk alá sem írja majd a szerződését.  Van így értelme tárgyalni?

Időhúzás folyik. Egyelőre úgy tűnik, a kormánynak fogalma sincs, hogy mit kezdjen a sebtében elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel. Az orvosi kamarát csapdába csalták, hisz' a miniszterelnök felajánlotta, hogy elfogadja a viszonylag magas béremelést, de közben a szakma számára vállalhatatlan terhet akar a nyakukba sózni. Orbán Viktor gyakorlatilag félkatonai szervezetbe próbálja kényszeríteni az egészségügyet. Elsősorban az orvosokat, de azokat is, akik még kiemelt bért sem kaptak. A felháborodás mára elementáris, több ezer orvos jelezte, hogy nem írja alá a januártól érvényes új szerződést. Kiürülhetnek a kórházak, a járvány meg lassan a tetőfokán tombol. Ma már világos, hogy a kormány az emberek életével játszik. A hatalom emberein lassan a pánik jeleit látom, ezért gyanítom azt, hogy az indulatok levezetése miatt akarják begyűjteni egészségügyi érdekvédelem javaslatait.

– A kiszivárgó információk szerint, elhalasztják az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló rendelet bevezetését, de mi lesz a beígért fizetésemeléssel?

Szakmai körökből származó információim szerint, a kormány egyértelműen meghátrált, és a leginkább kritizált intézkedéseket, tehát a kivezénylést, és a másodállás korlátozását elhalasztaná két évvel, tehát legfeljebb a következő választás után kerülhetne újra napirendre.

– Ha így van, akkor miről tárgyalhatnak Kásler úr emberei a minisztériumi hátsó szobákban az egészségügyi érdekvédelemmel?

Nézze, elvileg a törvény már hatályba lépett. Tehát életbe léptetését nem halasztották el, de egyelőre a végrehajtási rendeletek nem jelentek meg. Tehát most ex-lex állapot van. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a járvány kellős közepén, ezt a törvényen kívüli helyzetet életveszélyesnek tartom.

Azt is tudni kell, hogy a törvény életbe lépéshez több kormányrendeletre is szükség van. A kormány ígérete szerint, e rendeletekkel igyekeznek használhatóvá tenni az egészségügyi törvényt – ami ugyan arcul csapása a jogalkotásnak – s információim szerint ezeknek a kormányrendeleteknek a tartalmáról egyeztetnek.

– Egy ilyen kormányrendelet viszont már meg is jelent, ez alapján megalakult az Országos Kórházi Főigazgatóság. A jövőben tehát nem Kásler úr rugdossa ki az engedetlen kórházigazgatókat?

 Az új szervezettel együtt, lassan már három olyan szervezet van, amely a kórházak felett áll. Az egyik az Országos Kórházi Főigazgatóság, van még az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Továbbá van az ugyancsak a kórházak felett működő parancsnoki rendszer, amelyet az országos rendőr tábornok irányít, aki az egyik országos rendőrfőkapitány helyettese.

– Ennek az úriembernek a helyettese a Szent Imre, azaz a Tétényi Kórház vezetője, az a Bedros Róbert, aki állítólag a szuperkórház építését is vezeti?

Igen, Bedros úr rendőr vezérőnagy, a főnöke pedig rendőrtábornok, aki nyilván a belügyminiszter embere. De a helyzet azért is pikáns, mert a kórházak irányítását végző szervezetek egymáshoz való viszonya teljesen tisztázatlan.

– Talán Pintér Sándor belügyminiszter személye lehet az intézmények közötti kapocs?

Ha csak az nem. De szerintem ma ez a kórházigazgató képtelen szakmai alapon végezni a munkáját, legfeljebb filléres kifizetésekről dönthet.

– Viszont az új szervezet, tehát az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője az a Jenei Zoltán, aki korábban a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság egyik vezetője volt. Lassan átveszi a kórházak teljes irányítását a rendőrség?

– Igen, Jenei is főrendőr volt, dandártábornoki rangban. Ugyan rendelkezik közgazdasági képesítéssel is. Most ő lesz a vezetője és a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiknek a főnöke az egészségügyért felelős miniszter. De ne felejtse el azt sem, hogy a járvány elején 92 kórházparancsnokot neveztek ki, akik ugyancsak rendőrök, és állítólag a járvány után is hivatalban maradnak. 

Tehát a rendőrség az egészségügyben már átvette a hatalmat, illetve a katonaság is.

– Kórházigazgató legyen a talpán, aki ebben a viszonyrendszerben kiismeri magát. Szerintem ez az eszement államosítás csak gyengíti az egészségügyi rendszert, ami ma már szinte teljes mértékben áttekinthetetlen. Szerintem az egész átszervezés valamilyen hatalmi, politikai megfontolásból született, amelynek a célja, hogy az egészségügy félkatonai rendszerben működjön tovább. Hasonló kezdeményezésre – tehát, hogy a kórházi rendszert rendőrkapitány irányítsa, s a közvetlen beosztottak is magas rangú rendőrök, vagy katonatisztek lennének – nemzetközi példa nincs a világon.

Tehát azok az orvosok, akik tudomásul veszik ezt a félkatonai irányítást és aláírják a szerződéseket, jövőre megkapják a beígért béremelést?

– Az egészségügybe tudomásom szerint nem került jelentős összeg, s azt nem tudjuk, hogy a beígért béremelésre megvan-e a forrás. Eddig csak ígéret van, s arról sem tudunk, hogy tényleg elhalasztják-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alkalmazását.

Mindenesetre elkezdődött egy tárgyalás az érdekvédelem és a Kásler Miklós vezette minisztérium között. Amit azért nem értek, mert az egészségügy jövőjéről Pintér Sándor minisztériumában születik döntés.

– Nézze, ez is csak azt jelzi, hogy nincs érdemi tárgyalás, csak időhúzás. Ki akarják fogni a szelet az orvosi érdekvédelem vitorlájából. Közben persze a Magyar Orvosi Kamara alkotmánybírósághoz is fordul, mert a szolgálati törvényben a kormány a kollektív jogvédelmet is korlátozná. Ez is példátlan! Ezek az intézkedések további egészségügyi dolgozókat irányítanak külföldre. Ugyanis a kormány mindent megtesz azért, hogy kivéreztesse a lelkiismeretre, szakmaszeretetre, hivatástudatra épülő egészségügyet. Ez még akkori is bekövetkezhet, ha az orvosok megkapják a beígért pénzt, ugyanis a körzeti orvosok, a szakdolgozók, az ápolók kimaradtak ebből a fizetésemelésből.

Tudja, olyan érzésem van, hogy ég a ház – hisz dühöng a járvány –, a hátsó szobában tárgyalók pedig nem árulják el, hogy a tűzoltásról tárgyalnak. A logika azt diktálná, hogy a kormány ebben a járványos időben ne hazudozzon. Adja oda a szükséges pénzt az életmentést végző egészségügynek, de ehelyett ellopják, stadionépítésekre és a haverok kistafírozására fordítják. Érthetetlen, ami az országban történik!