Kökény Mihály: lehet, hogy mire ideér az orosz vakcina, már nem is lesz rá szükség

Millei Ilona 2021. január 21. 18:55 2021. jan. 21. 18:55

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán december 8-án tette közzé, hogy 3-5 ezer ember számára van lehetőség az orosz vakcinával való beoltásra. Ennek sorsáról semmit sem tudni. Ugyanakkor az OGYÉI január 20-án lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina vészhelyzeti engedélyezését. Gyorsnak tűnik. Csak a kormányzati kommunikációban azt felejtették el hozzátenni, hogy ez csupán egy közbeeső lépés, az engedély nem tud hatályba lépni, hiszen hátra van még néhány kiegészítő vizsgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában is.

Az is lehetséges, hogy a bejelentés csupán politikai játék, kommunikációs trükk, de az sem kizárt, hogy az orosz vakcina megrendelésével szívességet akarunk tenni az oroszoknak. Minderről Kökény Mihállyal, volt egészségügyi miniszterrel beszélgettünk. 

Hogyan kaphatott ilyen gyorsan OGYÉI engedélyt a Szputnyik?

Nem ismerünk minden részletet, mert általában – ahogy a járványintézkedésekkel kapcsolatos más fontos információkkal is teszik –, nem osztják meg a nyilvánossággal. Végül is azt, hogy végeztek-e itthon további tesztvizsgálatokat, vagy sem, nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy mi történt, vagy történt-e egyáltalán valami azzal a 3-5 ezer adag orosz vakcinával, ami beérkezett. Nagy a csend körülötte. Különböző részinformációkat időnként elmondanak, például olyanokat, hogy megnézték az orosz és a  kínai gyárat, tanulmányozták a dokumentációt, de egyebet nem. Azt azonban, hogy milyen alapon, milyen információk alapján született a Szputnyik vakcinával kapcsolatban a döntés, amely lényegében csak egy vészhelyzeti, ideiglenes, hat hónapra szóló, Magyarország területére érvényes engedély, azt nem lehet tudni. Persze ez még csak egy előzetes, feltételes dolog, mert az engedélyezés nem tud hatályba lépni. Ugyanis kell még néhány kiegészítő vizsgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában is. Ez most történik majd, Vagyis, csak egy közbeeső lépésnél tartanak, de ez a kormányzati kommunikációban már nem hangzik el. Inkább csak az, hogy minden rendben van. De a kérdés az, hogy valójában mikor jön az orosz vakcina, és jön-e egyáltalán. A külügyminiszter már holnap be akarja jelenteni Moszkvában, meg szerződéseket akar aláírni. Csak nehogy úgy járjunk, mint a lélegeztetőgépekkel, hogy a végén nem is lesz rá szükség, mert addigra már elég vakcinánk lesz. Hisz' a Pfizer átállása csak egy átmeneti megakadás, néhány héten belül az a szállítás is ütemes lesz. Ha meglesz az Oxford- AstraZeneca engedélye, az is érkezni fog, a Moderna is. Vagyis ne legyen kétségünk, a vakcinaellátás növekedése már februárban várható. Ami aggasztó, az inkább az oltási stratégiánk, az, hogy miként fog a vakcina eljutni az emberekhez. 

Azzal, hogy 17,5 millió lekötött vakcina mellé még berendeljük az orosz vakcinát is, nem jelentheti azt, hogy mégiscsak szívességet teszünk az oroszoknak?

Hát persze. Ők azt mondják, hogy ez a 17,5 millió csak papíron van, de nem jön. Már 19 milliót is hallottam. Ezek a számok is napról-napra változnak, attól függően, hogy ki mondja, ahogy az is, hogy mit mond. Ezt a kommunikációt minden elemében borzasztó nehéz követni. De közben azért az orosz vakcinával kapcsolatban is történt egy-két fejlemény. 

Milyen fejlemények voltak ezek?

Még a múlt év végén elindult egy együttműködés az angol-svéd Oxford-AstraZeneca vakcina gyártói és az oroszok között. Itt azonos technikával előállított vakcinákról van szó. Mindkét vakcina innovatív, tehát nem sorolható abba a körbe, amellyel a kínai Sinopharm dolgozik. 

Mi az előállítási technikák közti különbség?

A Sinopharm egy korábbi, hagyományos technikát alkalmaz, elölt vírust juttat a szervezetbe. Az orosz és az angol-svéd vakcinánál lényegében egy ártalmatlan, közvetítő vírushoz, adenovírushoz  csatlakoztatják a koronavírusnak azt az antigénjét, azt a fehérjéjét, ami ellen az ellenanyagot termeltetik. Így kerül be a szervezetbe. Van kis különbség az AstraZeneca és a Szputnyik között, de az nem annyira lényeges. Az én tudomásom szerint el is indult egy ilyen típusú együttműködés.

Az is fejlemény, hogy tegnap – érdekes módon – szintén vészhelyzeti engedélyt kapott az OGYÉI-től  Magyarországra az Oxford-AstraZeneca is. Ez a vakcina szerepel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által most már nagyon rövid időn belül jóváhagyandók között, az utolsó jelzések szerint az EMA már a jövő hétre ütemezi az engedély kiadását. Ez tehát legkésőbb a jövő héten megtörténik. Ezért nem is tudom, hogy miért kellett az OGYÉI-nek Magyarországra ilyen sebességgel az Oxford-AstraZeneca vakcinára a vészhelyzeti engedélyezést kiadni. Amúgy is hiába adták ki, hiszen azokkal a gyártókkal, amelyeknek a vakcináját már nagyobb mennyiségben eleve lekötötte az Európai Unió, van egy olyan megállapodás, hogy uniós országokba a lekötött mennyiségen kívül – és ebből jut Magyarországnak is – nem szállítanak. Nincsenek külön alkuk.

Akkor miért kellett a vészhelyzeti engedélyeztetés? 

Azt gondolom, bizonyos értelemben egy politikai játék, amivel bizonyítási kényszer alatt azt akarták igazolni, hogy mi elégedetlenek vagyunk az unióval, és megmutatjuk, hogy tudunk engedélyeztetni. Csak az a kérdés, hogy minek. Őszintén szólva, nem látom, hogy ez a vészhelyzeti engedélyeztetés hihetetlen módon fel tudná gyorsítani a védőoltást. Inkább a kormány és a miniszterelnök saját presztízsét akarja ezzel erősíteni. 

Korábban hallottunk arról, hogy gond van az orosz gyártási kapacitással. Ez megoldódott?

Ismereteink szerint azért is igyekeznek az együttműködést kialakítani az angol-svéd vakcina gyártójával, mert Oroszországban vannak kapacitásproblémák a gyártással kapcsolatban. Ezért nem vagyok benne biztos, hogy miközben most hirtelen két vakcina is vészhelyzeti engedélyt kapott, ebből Magyarországon holnap vagy holnapután lesz vakcina. Legalább is orosz. AstraZeneca valószínűleg lesz, nem sokkal utána, hogy az unió kiadta az engedélyt. El tudom képzelni, hogy az már február elején Magyarországra kerül, abban az ütemezésben és abban a mennyiségben, ahogy erről korábban a tagállamokkal együtt. megállapodás született az EU-ban. 

Az is fejlemény, hogy a közelmúltban az oroszok ugyancsak beadták az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyezésre a saját, az Oxford-AstraZenecához hasonló vakcinájukat. Lehet, hogy ezt részben együtt vizsgálják. Végül is az elmúlt hetekben jöttek az orosz vakcináról olyan jelek, amik kicsit biztatóbbak, mint amit korábban tudtunk, vagy nem tudtunk róla. Végül is az oroszok beadták, tehát nyilván megfelelő dokumentációval tudják igazolni azt, hogy hatékony és megbízható. Különben miért is adták volna be.

Mi van a kínai vakcinával? 

A kínaiak valószínűleg tudnának szállítani – Szerbiába is szállítottak hatalmas mennyiségben –, de az utóbbi napokban kevesebbet hallani róla. Nem zárom ki azt sem, hogy a kormány fölmérte, hogy – pontosan az ellentmondásos információk miatt –, nagyon sok a kínai vakcina körüli bizonytalanság, a magyar lakosság bizalma igen kicsi benne. A magyar szakértők a kínai vakcina ügyében vagy sehogy, vagy nagyon visszafogottan nyilatkoztak, és voltak, akik különböző kockázatokra is felhívták a figyelmet.  Ezért úgy tűnik, ezt a történetet elengedték.

Abban nincs ellentmondás, amiről egy hónappal ezelőtt, az akkori rendelkezésre álló információk alapján, másokkal együtt nagyon bizalmatlanok voltunk a Szputnyikkal kapcsolatban. Ez a helyzet azzal nyilván változott, hogy több információhoz jutottunk, és az oroszok beadták engedélyezésre az Európai Gyógyszerügynökséghez, és elkezdett kialakulni az együttműködés az Oxford-AstraZenecával.

De én akkor is azt mondtam, hogy ha a dokumentáció rendelkezésre áll, az európai engedélyt az orosz vakcina megkapja, akkor használjuk azt is.  

Ön beoltatná magát az orosz vakcinával?

Akkor vagyok következetes, ha azt mondom, amit decemberben is mondtam. Abban a pillanatban, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét megkapja. Ha a Szputnyik megkapja az EMA engedélyét, én az iránt teljes bizalommal leszek. És erre jó remény van.