Komoly politikai kockázatokat jelentene Orbán számára a teljhatalom megtartása

Kardos Ernő 2020. május 27. 10:29 2020. máj. 27. 10:29

Még a Fidesz-szavazók egy része is úgy látja, hogy Orbán és kormánya visszaélt a járvány elleni felhatalmazással, és más ügyekben is hozott antidemokratikus döntést – ez derült ki a Publicus Intézet és a Népszava megbízásából hozott felmérésből. Az intézet vezetője, Pulai András, azt nyilatkozta a napilapnak, hogy a különleges jogrend viszonylag gyors visszavonásával a kormány csökkenteni akarta a magas politikai kockázatot.

Magyarország lakóinak több mint fele, egészen pontosan 52 százaléka úgy gondolja, hogy Orbán Viktor kormánya visszaélt mandátumával, és a teljes felhatalmazást antidemokratikus döntések meghozatalára is használta. Ugyanígy gondolkodik a válaszolók azon 13 százaléka is, akik önmagukat fideszes választóknak tartják. A kormányt támogatók közül csupán 41 százalék gondolja azt, hogy a teljhatalommal a Fidesz nem élt vissza. A Publicus kutatása szerint, a választók 57 százaléka úgy látja, hogy a vészhelyzetben a kormány olyan jogszabályokat is elfogadott, amelyeket egyelőre nem sikerült végrehajtani.

Az adatok ismeretében, Pulai András, az intézet vezetője, azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a korlátlan időre szóló teljhatalom elutasítottsága magas kockázatúvá, a Fidesz számára is veszélyessé tette a rendkívüli jogrend további fenntartását. Részben, mert folyamatosan csökkent a betegek száma, továbbá vélhetően jöttek a telefonok az Európai Bizottságtól, Berlinből. A teljhatalom további fenntartása tehát komolyan erodálhatta volna Fidesz kormányzását. Pulai szerint, a kormány ezt mérlegelve, vonja vissza a teljhatalmat, ami a veszteségeit mérsékelheti, de nyilvánvaló, hogy Orbán az elmúlt hetekben a piszkos munkát már elvégezte.

A Publicus vizsgálta a járvány idején meghozott konkrét intézkedések fogadtatását is. Közte a különleges gazdasági övezetről szóló rendeletet, amely az ellenzéki önkormányzatoktól a Fidesz vezette megyékhez irányítaná az adóbevételek jó részét. Ezt a parlament előtti javaslatot az ország többsége, 55 százaléka nem helyesli, de még a vállaltan fideszes szavazók 36 százaléka sem tud ezzel azonosulni. Leginkább a Momentum utasítja el a gödi rekvirálást, illetve ugyanígy vélekednek az MSZP és a DK szavazói is.