Könyvelők egyesülete: szilveszterkor is levélszemetet küldött a NAV

HírKlikk 2020. január 1. 10:45 2020. jan. 1. 10:45

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye szerint, szilveszterkor is levélszemetet küldött a NAV, Adómegállapítás címmel.

Az egyesület közleménye szerint, a NAV 2019 szilveszterekor is tájékoztatásokkal árasztotta el a cégkapukat és az ügyfélkapukat. A küldeményt „Adómegállapítás" üzentet-típussal küldték el, azonban adóelőleg-nyilatkozatokról szóló tájékoztatást tartalmaz, ami összesen hét mondat.

Az „Adómegállapítás" láttán, már most, nagy számban fordulnak a könyvelőkhöz az érintettek, magyarázatért, ami a következő napokban fokozódhat – írja az egyesület.

A NAV közleményének lényege, hogy 2020-tól a magánszemélyek nyilatkozhatnak az adóelőlegükről a NAV-nak is, hogy azt az adóhatóság postásként továbbítja a cég számára. Az adóelőleg-nyilatkozatok ismét a vállalkozások számára okoznak majd többlet-adminisztrációt, tovább növelve a cégkapus tárhelyek forgalmát, különösen a könyvelők üzeneteinek száma fog jelentősen megemelkedni.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete továbbra is helyteleníti, hogy az adóhatóság közpénzeket fordít arra, hogy a könyvelőkmamúgy jól ismert tevékenységéről cégkapus üzenet-halmokat készíttessen és azokkal elárassza a hivatalos közlésre szolgáló tárhelyeket.

Kérik a munkáltatókat, ügyvezetőket, egyéni vállalkozókat, hogy ne hívják telefonon a könyvelőiket a gyors magyarázat érdekében. Számításaik szerint, egy-egy ilyen kéretlen levélkampány során az üzenetek letöltése és azok elmagyarázása nemzetgazdasági szinten 8000 felesleges munkaórát okoz a könyvelőknek.

Bíznak benne, hogy az új évben nem érkeznek hasonló levélszemetek az adóhatóságtól.

Forrás: MTI-OS