Kormányközeli vállalkozók kaszálhatnak a Posta biztosítók eladásán

HírKlikk 2023. szeptember 14. 05:30 2023. szept. 14. 05:30

Jó eséllyel veszít az állam azon, ha pár hónapos tulajdonlás után a nyílt piacon adja el a Posta biztosítók többségét. Kormányközeli potentátok viszont kaszálhatnak – írja e heti számában a HVG.

Látszólag nem sok értelme volt, hogy a magyar állam nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a tavasszal kifizette a Magyar Posta Biztosító és a Magyar Posta Életbiztosító majdnem 70 százalékos tulajdonrészét a német Talanx-csoportnak (a két társaság közel egyharmada továbbra is az állami postavállalaté) – írja a HVG.

Máris meghirdette ugyanis e részvénycsomagot eladásra. A portéka ára ráadásul csökkenhetett, miután a biztosítási piacra nehéz idők járnak.

Az Orbán-kormánynak, úgy tűnik, bármennyit megér, hogy magyarországi kézbe kerüljön a biztosítási piacnak is legalább a fele, amit a profit itthon tartásával ideologizálnak meg. Eközben azonban magyarországi biztosítótársaságok egyre inkább híján vannak a profitnak.

Bár az eladást nyílt piaci versenyeztetéssel ígéri a Corvinus, ilyen előzmények után sejthető, hogy a pálya egy kormányközeli kézben levő biztosító- vagy pénzügyi csoport felé lejthet.

A HVG információi szerint az első szakasz csöndben már el is indult.

Forrás: HVG