Koronavírus: a megfelelő tájékoztatás hiányával vádolják a WHO-t

HírKlikk 2020. július 6. 18:23 2020. júl. 6. 18:23

32 ország 239 tudósa tesz közzé a napokban nyílt levelet, amelyben arra kérik az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), gondolja újra a koronavírussal kapcsolatos ajánlásait. Szerintük sokkal fertőzőbb a vírus, mint azt a WHO gondolja.

A hvg.hu számolt be arról a nyílt levélről, amelynek aláírói – egytől-egyig tudósok – állítják, hogy a WHO nem adott megfelelő tájékoztatást a vírus fertőzőképességéről. A tudósok szerint, ugyanis a koronavírus megfelelően hosszú ideig képes megmaradni a levegőben ahhoz, hogy fertőzőképes legyen, így nem csupán a cseppfertőzés ellen kell védekezni.

Az aláírók arra is kérik a világszervezetet, hogy adjon új ajánlásokat a védekezésre vonatkozóan.

A levelet 32 ország mintegy 239 tudósa írta alá, köztük virológusok, fizikusok, járványügyi szakemberek, orvosok és mérnökök is – írja a lap, hozzátéve, hogy a kutatók olyan tanulmányokkal támasztják alá az állításukat, amelyek szerint a koronavírus a fertőzött szervezetből kikerülve akár több tíz métert is képes megtenni, majd egy új szervezetbe bekerülve, ismét fertőzni.

Mindez azért veszélyes, mert így azok is elkaphatják a fertőzést, akik megfelelő távolságot tartanak embertársaiktól – állapítja meg a cikk szerzője.

A beszámoló szerint, Lidia Morawska, az ausztrál Queenslandi Technológiai Egyetem légköri tudósa, a levél egyik szerzője, a Los Angeles Times-nak úgy nyilatkozott, 100 százalékig biztosak az állításukban. A szakember úgy véli, emiatt az épületekben a korábbinál sokkal alaposabb szellőztetésre lenne szükség, mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő áramoljon vissza a termekbe.

Forrás: HVG