Kossuth díj 2021.

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 19. 17:15 2021. márc. 19. 17:15

2019. december 24. Az érzelemszegények soha nem értették, nem értékelték és nem szerették a művészeti értékeidet… Viszont a közös értékrendű nemes lelkű magyarok értik és nagyon szeretik, a rendkívül értékes alkotásaidat/verseidet, valamint egyre többen vagyunk, „AKIK A FÉNYT AKARJÁK”!!!! Nagyon igazságtalan és ezért bánt bennünket, hogy a MINDIG nemzetben gondolkodó Pataky Attila és az EDDA, még nem kapott Kossuth Díjat!!! – írta tizenöt hónapja az Agárdi Popstrand vezetője, Turbók János Pataky Attilának.

Turbók János előtt már mások is jelezték, hogy bizony valami nem stimmel a Kossuth-díj „osztogatása” körül. Először Zalatnay Sarolta nyilatkozott a Kossuth-díjjal kapcsolatban: „Vágyom az elismerésre, vagy az életművemért – mert ötven év nagy idő –, vagy azért, mert mások is úgy gondolják, megérdemlem”, majd 2014 augusztusában Delhusa Gjon értetlenkedett egy sort: „Valami megváltozott. Ennek a díjnak a művész munkásságának csúcsát kéne jelentenie, egyben életműdíjként is funkcionálnia, mégis megeshetett, hogy Ákos negyvenévesen megkapta a Kossuth-díjat. Ez kiakasztó”. Látva a 2021. évi Kossuth díjban részesültek listáját Cini és Gjoni is megnyugodhatott, hiszen mindketten esélyessé váltak arra, hogy 2022-ben a magas elismerést átvehessék. Ez a szívük vágya, és úgy érzik, hogy meg is érdemlik. Ha életkor alapján ítélik oda a Kossuth díjat, akkor nem vitatható, hogy Zalatnay és Delhusa is megszolgálta. Ha viszont számít a művészi színvonal, a pályaív és az önálló, új utakat kereső alkotói törekvés, akkor bizony vannak kétségeim. A velük azonos műfajban ténykedő – már Kossuth díjas – zeneszerzők, szövegírók és énekesek korábbi elismerése ugyan nem devalválódik, de a kérdőjel felkiáltó jellé egyenesedhet: itt már mindenki Kossuth díjas lehet! Az „István, a király” vagy „A padlás” és alkotóik ugyanazt a minőséget képviselik, mint a „Nem vagyok én apáca” vagy a „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” szerzői, előadói? 

Nagy Feró így vallott mostani elismeréséről: „Azért kaptam Kossuth-díjat, hogy felidegesítsem azokat a liberálisokat, akik ellenem vannak.” Akkor rendben is vagyunk, csak én eddig azt hittem, hogy a díjazáskor a művészi teljesítmény is számít. A Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság elnöke a miniszterelnök, alelnöke az első miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt. Így már minden érthető. Legalábbis számomra.