Kovács Zoltán: a normális politikai élet lehetőségét csak sok párt teremtheti meg

HírKlikk 2024. február 2. 15:40 2024. feb. 2. 15:40

Meg van lőve a magyar kormány kommunikációja a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban, az pedig formaság, hogy a parlament megszavazza, hiszen meg kell szavazni, és a Fidesz frakció sem tesz mást – mondta Kovács Zoltán az Élet és Irodalom főszerkesztője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában a svédek NATO-csatlakozásáról. „Hiába mondja Kövér László házelnök, hogy a parlament nem egy szavazógép. De, szavazógép. Mióta a kétharmad van, azóta azt csinálják, amit Orbán Viktor mond.”

(Közben kiderült, Kövér László az ellenzék kezdeményezésére február 5-re összehívta a rendkívüli ülést, de várhatóan a kormánypártok képviselői bojkottálni fogják, Szijjártó Péter pedig az ATV kérdésére kijelentette, a február 26-i rendes ülésen is elegendő a ratifikálás, ha a kormánypárti frakciók úgy döntenek – a szerk.)

Kovács Zoltán szánalmasnak nevezte azt is, hogy Orbán Viktort fel kellett hívni telefonon, illetve, hogy meghívta a svéd miniszterelnököt. Mint mondta, az, hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára folyamatosan kapacitálta Orbánt, azt tudtuk, de a brit külügyminiszter, David Cameron telefonja szerinte váratlan volt. A legváratlanabb azonban a török ratifikálás. „Nem tudjuk, hogy átverés vagy kommunikációs hiba volt a két kormány között, de most valamilyen kármentés folyik, hogy legyen valamilyen pofájuk a dolgoknak. Az nem lehet, hogy Magyarország egyedül marad, és nem ratifikálja a svéd csatlakozást.”

Hozzátette, eddig hallani sem akartak az egészről, most pedig tárgyalni szeretnének. „Az, hogy a svéd miniszterelnök úgy reagált, nem látja indokát egy ilyen találkozónak, magáért beszél. A svéd diplomácia mindig is normálisan működött.”

Kovács Zoltán emlékeztetett, a szomszédunkban zajlik egy háború, ami bármikor eszkalálódhat, amelynek az egyik ellenereje az lenne, ha a NATO és az Európai Unió erős lenne és egységesen tudnának fellépni. Erre Orbán Viktor kijelenti, hogy nem volt gusztusuk megszavazni – idézte a kormányfő egy korábbi megjegyzését, miszerint a Fidesz-frakciónak „nincs nagy gusztusa a döntéshez”. A svédek ügye nemcsak a svédek ügye, hanem Európa és a NATO biztonságnak ügye, és akkor előjövünk ilyen gusztus-kérdésekkel – tette hozzá.

„Előbb utóbb megtalálják azt a kommunikációs stratégiát, amivel ezt is megmagyarázzák. A saját szavazótáboruk egy részét ez tulajdonképpen nem érdekli, azt is meg lehet etetni, hogy mi magyarok, amikor egyedül maradunk, akkor vagyunk a legerősebbek. Az elmúlt 40-50 évben mindig is Európába igyekeztünk és amikor odatartozunk, akkor kijelentjük ezt, ami a józan észnek is ellentmond.”

Budapest lakosságát nehezebb átverni

Ezzel a felütéssel kezdte véleményét Kovács Zoltán a főpolgármestert ért támadásokról. „Ők érdeklődőbbek és nehezebb átverni őket, egyébként sem szeretik ezt a Fidesz-kormányzást, ezt az utolsó választáson bebizonyították.”

Kétségtelen, hogy erőteljes ez a 3-4 oldalról történő támadás, ami megy a közlekedés miatt, a Lánchíddal kapcsolatos átláthatatlan „korrupciós üggyel”, ami valójában a Városháza eladásának rágalmával kezdődött – mondta a főszerkesztő. „A főváros baloldali, liberális közönsége ezt nem így látja, nehéz nekik ezt eladni.”

A meg nem nevezett ellenfél Budapesten nem lesz annyival erősebb, hogy Karácsony Gergely elveszítse ezt a választást, csak már meg kellene nevezni az ellenzéknek hivatalosan, hogy ki-kit támogat – mondta. Hozzátette, a Momentumnak is döntenie kell és még ott lesz a Mi Hazánk jelöltje, az LMP pedig Vitézy Dávidot akarja. „Karácsony helyett nehéz lenne mást megjelölni, mert ha ő elindul ezen a választáson, a pártoktól függetlenül rá fognak szavazni. Az LMP pedig megalakulása óta egy nagy kérdőjel, ők maguk sem tudják néha, hogy hol állnak.”

Kovács Zoltán lát olyan veszélyt, hogy fideszes többség legyen a közgyűlésben, de azt nem gondolja, hogy ez a választási törvény szétzilálja az ellenzéket, inkább összefogja. „Aki azon gondolkodik, hogy jó lenne, ha nem kerülne ki fideszes főpolgármester győztesen, az Karácsonyra szavaz, és nincs is annyi Fidesz-szavazó Budapesten, ami a közgyűlési győzelemhez vinné a Fideszt. A fővárosban politika-érzékenyebbek az emberek.”

Hozzátette, az uniós választással kapcsolatban semmit nem tudni, de – mint fogalmazott –, itt Magyarországon változás akkor lesz, ha az ellenzék valamiféleképpen össze tud tartani úgy, mint Lengyelországban is. „Szomorúan látom, hogy Magyarországon az ellenzéknek nincs egy olyan összefogó erejű személyisége, aki erre képes lenne, úgy, mint Donald Tusk.”

Kovács Zoltán rámutatott, csak ott vannak normális viszonyok, ahol megmaradt a sok párt, mert akkor megmarad a normális politikai élet lehetősége. „Az biztos, hogy azok a történések, amelyek most a Fideszt érték, negatívan kellene, hogy befolyásolják a közvéleményt.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom