Kövér elvehetné az ellenzéki képviselők szavazati jogát is

Kardos Ernő 2019. november 13. 17:48 2019. nov. 13. 17:48

Akár az ellenzék szavazati jogát is elvehetné az a törvénytervezet, amelyet a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté és társai nyújtottak be Kövér Lászlónak. A javaslat szerint a renitens képviselők büntetése fél évi fizetésmegvonás is lehet, de a bérmegvonás akár 12 hónapra is kitolható. A házszabályt szigorító szövegben Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa soknak tartja a „kitilt, betilt, elvon, kizár” kifejezéseket, amelyeket a képviselők megrendszabályozására alkalmazhatnának.

Képviselő úr, gondolja, hogy ez a képviselőket megrendszabályozó törvénytervezet Kövér László megrendelésére készült?

Ez a törvényjavaslat Laci bácsi instrukciói alapján készülhetett, olyanok állíthatták össze, akiknek szintén elgurult a gyógyszerük. Az csak egy technika, hogy Kocsis Máté és hét társa nyújtotta be a házelnöknek, de az egyértelmű, hogy az ötlet Laci bácsitól származik. Meg is mondta egy éve, még a rabszolgatörvény botrányos elfogadása után, hogy úgy akarja megrendszabályozni az ellenzéket, hogy az fájjon.

Ez a jogszabály komoly büntetéseket helyez kilátásba, megvonhatják a képviselők sokhavi fizetését – nyilván az ellenzéknek van erre esélye – és az újságírók után az ellenzéket is kitilthatják majd a Parlamentből. Ez fáj?

Kétség kívül, ez a szándéka Kövérnek, a jelenlegi törvény ugyanis csak egy havi fizetés elvonását engedélyezi az ellenzéktől. A mai jogszabály azt sem teszi lehetővé, hogy képviselőket kitiltsanak a képviselői irodaházból, vagy a parlamentből. A benyújtott javaslat viszont már erre is módot ad.

Vagyis a Kövér Lászlónak nem tetsző képviselő ezután a szavazati jogával sem élhet?

Ezt a problémát érzik a többségében Fideszhez tartozó, kormánypárti politikusok, akik a szavazati jog elvételét úgy próbálják megoldani, hogy a kitiltott képviselő átadhatja a szavazati jogát valakinek. Ez szerintem alkotmánysértő lenne, abszolút nincs összhangban a Fidesz által elfogadott alaptörvénnyel sem. Ez ugyanis egy olyan paragrafus, amely korlátozná a képviselő szavazati jogát. Ezt azért Laci bácsinak is észre kellene venni.

Képviselő úr, már sokadszor Laci bácsizza a házelnököt, önök között ez a nexus? Kövér László pedig Szabolcs öcsémnek szólítja önt?

Ez valóban nem fordult még elő, talán nincs ennyi humora sem. Nem vagyunk beszélő viszonyban. A magam részéről azért szólítom a házelnököt Laci bácsinak, mert szerintem ez a formula fejezi ki a legjobban az ő politikai átalakulását. Ugyanis az idők során a fiatal demokratából egy idősödő, házsártos, és indulatos Grósz Károly lett belőle.

Kétségtelen, néha szegény Kövér László már annyira dühös, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavakkal próbálja képviselőtársait fegyelmezni, néha ugyancsak megalázó módon. Ez ellen nem tiltakoztak?

Megpróbálhatnánk, de a Fidesz képviselőinek tetszik ez a házmester stílus. Ezt értik. Érdemes hozzátenni, hogy Laci bácsi hiába bünteti az ellenzéki képviselőket, a strasbourgi emberi jogi bíróság azokat rendre hatályon kívül helyezi. Ilyen volt a CEU elleni szirénázós fellépésem, vagy a rabszolgatörvény miatti büntetés. A kiszabott, 50 milliós büntetést várhatóan visszakapjuk. Ezt győzelemnek tekintem.

Itthon nem tudják a képviselők jogait megvédeni?

Itthon jogilag ezek a büntetések nem támadhatóak.

Kicsit demagóg kérdés, de komolyan érdekel a válasz: ha a magyar nép képviselőjét korlátozzák, állandó büntetéssel fenyegetik, akkor hogyan tudja a megbízóit képviselni?

Nehéz, mert ez folyamatos mentális nyomás, de ha nyilvánosságra kerül az erőszak, az sokat árt a kormánypártoknak. Pedig az önkormányzati választási vereséget talán még ki sem heverték.

Vagyis igazából nem korlátozzák a képviselők jogait?

A tervezett törvény már korlátozza a parlamenti munkát. A jelenlegi törvény ugyanis évtizedek óta lehetővé tette, hogy a képviselő bármelyik közintézménybe bemehettek, lásd MTVA botrány. A tervezet viszont azt mondja, hogy ezután előzetesen be kell jelentkeznem.

Tehát felkészülhetnek majd a fogadására?

Így van!

Akkor esetleg a köztelevízióba is bemehetnek majd?

Azt nem tudom, mindenesetre a botrány óta nem mehet be senki. Ami ma még törvénysértő. De nem érdekel senkit. A hírhamisító Papp Dániel ugyan fogadta egyszer a képviselőket, de le is pattintotta őket.

A választói hogyan reagálnak arra, hogy akár önt, akár más ellenzéki képviselőt a kormánypártok büntetik, korlátozzák, esetleg még meg is alázzák?

A választók látják a kormány arroganciáját, és fel vannak háborodva, még segíteni is hajlandóak lennének a büntetések kifizetésében. Mi több, már nemcsak az ellenzéki szavazóknak van elege a Fideszből, hanem egykori szavazóik is jönnek, hogy ezt azért nem is gondolták volna Orbánról, Mészárosról és társaikról.

Komolyan azt mondja, hogy a szavazók nem félnek a hatalomtól?

Inkább már nevetségesnek és szánalmasnak tartják a Fidesz vergődését. Ma a nyolcvanas évek végén tapasztalható erősködés ismétlődik meg, de ez már csak vergődés.

Mindenesetre észül a szigorú törvény készül. A kormánypárt egyezetett erről az ellenzékkel?

Nem szoktak egyeztetni.

Lehet, hogy az ellenzék tiltakozása ellenére törvény lesz ebből is?

Hétfőn még nem, de két hét múlva kedden már lehet. Pedig ismétlem: szerintem sérti az általuk elfogadott alaptörvényt is.

Amikor bizalmasan beszél fideszes képviselőkkel, a törvényt benyújtó Kocsis Mátéval, Hende Csabával, Harrach Péterrel és társaikkal, nem kerül szóba, hogy amit művelnek az tarthatatlan?

Nem szoktam velük beszélgetni.

Nincs rá mód?

Ezt azért még nem tiltja semmi. Néha úgy érzem, hogy bizonyos előterjesztésekkel a Fideszes képviselők sem értenek már egyet, de kényszerűségből megszavazzák. Pedig érzik: nincs itt minden rendben, de gombnyomogató gépként megszavaznak mindent. Úsznak az árral, nem érdekli őket, hogy mi lesz holnap.