Kövér elvtárs, a megélhetési Soros-bérenc

Föld S. Péter 2020. február 24. 12:38 2020. feb. 24. 12:38

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, Uj Péter, a 444 főszerkesztője talált egy 1989-ben megjelent interjúkötetet, amelyben – mások mellett – Kövér Lászlóval is készült egy igen tanulságos beszélgetés. A szigoráról elhíresült bajuszos házelnök, aki akkoriban a Fidesz által mára szitokszóvá züllesztett liberális elveket vallott, azt is elárulta, hogy az interjú idején a Soros-alapítvány ösztöndíjából élt. A diplomás kommunista (a Fidesz újbeszél szótárában ez a liberálissal egyenlő) korábban a Társadalomtudományi Intézetben dolgozott – ez utóbbit nem Soros, hanem a társadalom akkori élcsapata, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) támogatta.

Persze, nem Kövér elvtárs volt az egyetlen, akit a magyar származású amerikai milliárdos rászabadított Magyarországra. Alábbi kvízjátékunkat nem csupán szórakoztató időutazásnak, hanem gondolatébresztőnek is szánjuk.

1. Ki az a jelenlegi parlamenti házelnök, aki 1987–1988 között Soros-ösztöndíjjal kutathatta a közép-európai társadalmi mozgalmakat?
Keresztes Ildikó (1), Kövér László (2), Semjén Zsolt (X).

2. Melyik magyar politikus tanult Soros-ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemen 1986–87-ben?
Nyírő József (1), Szájer József (2), Tormay Cécile (X).

3. Ki az a volt külügyi államtitkár, aki 1988–89-ben Soros-ösztöndíjasként politikaelméletet hallgatott az oxfordi St. Antony's College-ban?
Vikidál Gyula (1), Németh Zsolt (2), Nagy Feró (X).

4. Orbán melyik korábbi főtanácsadója nyert hároméves kutatási ösztöndíjat a Soros Alapítványtól, hogy a magyar zsidóság XX. századi történelmét tanulmányozza ­1985-ben?
Schmidt Mária (1), Pataky Attila (2), Borkai Zsolt (X).

5. Melyik magyar politikus volt 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa? Ki volt az, aki 1989 szeptemberétől az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta?
Orbán Viktor (1), Wass Albert (2), Vitéz Nagybányai Horthy Miklós (X).

6. Melyik magyar politikus volt hallgatója annak a részben Magyarországon, részben Angliában működő, Soros György által finanszírozott hat hónapos menedzseriskolának, amelyet kifejezetten a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szerveztek?
Tőkés László (1), Demeter Szilárd (2), Deutsch Tamás (X).

7. Melyik magyar volt kormányszóvivő (jelenleg nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár) tanult 1994 és 1995 között Soros-ösztöndíjjal Oxfordban, a The Queen's College-ban?
Kovács Zoltán (1), Nicolae Ceausescu (2), Elena Ceausescu (X).

A helyes megfejtők között Kövér László által dedikált büntetőcédulákat sorsolunk ki.