Kövér László: türk testvéreink maguk közé fogadtak

HírKlikk 2018. november 21. 20:49 2018. nov. 21. 20:49

Türk testvéreink maguk közé fogadtak - jelentette ki felszólalásában Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a törökországi Izmirben, a Türk Nyelvet Beszélő Országok Parlamenti Közgyűlésének (TÜRKPA) 8. plenáris ülésén.

Kövér László rámutatott: azáltal, hogy Magyarország 2014 júniusában megfigyelői státust kapott a TÜRKPA-ban, 2018 szeptemberétől pedig a Türk Tanács munkájában is ebben a minőségben vesz részt, joggal érezheti, hogy türk testvérei maguk közé fogadták.

A magyar házelnök emlékeztetett: rokonság, közös hagyományok, hasonló nyelvi szerkezet és fordulatok, történelmi kötelékek fűzik össze a magyarokat a türk népek világával. A magyar turkológia atyja, Vámbéry Ármin kezdettől hangsúlyozta a türk népek összetartozását, a magyar civil társadalom pedig - szembeszállva az akkor Magyarországon uralkodó ausztriai hatalommal - Törökország fegyveres megsegítésére szervezkedett már az 1877. évi orosz-török háborúban - említette példaként Kövér László.

Egyúttal hangsúlyozta: miután Magyarország az egykori szovjet birodalom széthullását követően éppúgy egyértelműen kinyilvánította együttműködési szándékát a függetlenné váló türk nyelvű köztársaságokkal, mint Törökországgal, a magyar kormány 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját.

Kövér László beszédében felhívta a figyelmet: a földrajzi közelség és a geopolitikai kihívások is összekapcsolják Magyarországot a türk országokkal. Kifejtette: a globális éghajlati változások egyre nagyobb kihívást jelentenek a népesség egészséges élelmiszerrel és ivóvízzel való ellátására, de új jelenség a globális migráció, valamint új formákban jelenik meg régi ellenségünk, a terrorizmus is. Ugyanakkor hozzátette: az internet elterjedésével nemcsak az információközlés hatékonysága nőtt meg, de nőtt a társadalmakat összetartó erkölcsi normarendszer sérülékenysége is.

A technológiai fejlődés nem csupán az emberi élet minőségének javítását ígéri, de alkalmat ad arra is, hogy az emberről alkotott képünk megváltoztatásával egyesek a legalapvetőbb civilizációs értékeket is megkérdőjelezzék - jelezte.