Köves Slomó alapítványa feljelentést tett Toroczkai antiszemita megnyilatkozása miatt

Harkai Péter 2020. március 4. 16:25 2020. márc. 4. 16:25

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke arról beszélt a vasárnapi Horthy-demonstráción, hogy „zsidó szembenézésre” lenne szükség, és „el kell gondolkodni, hogy miért voltak zsidók a Tanácsköztársaság vezetői.” Miután kifejtette, hogy a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek szerepe volt „Magyarország tönkretételében”, azért hozzátette: voltak jó zsidók is. Mindezért feljelentést tett a Tett és Védelem Alapítvány.

A neonáci Mi Hazánk Mozgalom 2020. március 1-jén, Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulója apropóján tartott rendezvényén, Toroczkai László, a párt elnöke a két világháború közötti antiszemita gyűlölet-toposzaiból jelesre vizsgázott – írja a Tett és Védelem egyesület a honlapján.

Amíg azonban a XX. században a magyarországi zsidóság kollektív megbélyegzése, a Tanácsköztársasággal történő megfeleltetése, Trianonért, Magyarország „kivéreztetéséért”, tönkretételéért” történő hibáztatása a vészkorszakhoz vezetett, addig a XXI. században a szélsőjobboldali gyűlöletkeltő szónok felelősségre vonása kell, hogy megtörténjen. Toroczkai az ismert neonáci frazeológiát használva, „Magyarország tönkretevői, a Tanácsköztársaság vezetői, miért voltak szinte kivétel nélkül zsidó származású emberek?” – intézte mondandója fő kérdését a közönségének.

A Tett és Védelem Alapítvány éppen ezért feljelentést tesz Toroczkai Lászlóval szemben, a Büntető Törvénykönyvünk 332.§-ba ütköző közösség elleni uszítás bűncselekménye miatt.

Nem mellesleg a felvonuláson résztvevő Betyársereg egy közös erőnléti edzést tartott aznap a kunszentmártoni sportcsarnokban, azzal az indokkal, hogy harcosaik ezzel emlékeztek Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulójára.

Az alapítvány közleményében kiemeli, hogy nem kíván szó nélkül elmenni „a néhány évvel ezelőtt országunkat, a mi hazánkat az egész világ előtt lejárató, majd betiltott szélsőjobboldali félkatonai szervezetek jogellenes újraéledése előtt.” Ezért a feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel miatt, eljárást kezdeményeznek, valamennyi olyan személlyel szemben, aki a nyilvános rendezvényen a Magyar Gárda félelemkeltő vagy ahhoz hasonlatos egyenruhájában jelent meg.