Közbeszerzési Hatóság: súlyos tévedés a jogállamiságról szóló jelentésben

HírKlikk 2021. július 22. 19:00 2021. júl. 22. 19:00

„Súlyos tévedésre" hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság magyar jogállamiságról szóló jelentésében a Közbeszerzési Hatóság.

A bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól – írta a hatóság.

„Az igazság ezzel szemben az, hogy a (...) törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik" – közölte.

A hatóság tudatta: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor.

Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények 0 közjogi szervezetként – ajánlatkérőknek minősülhetnek. A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésük tekintetében kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Ennek hiányában, az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények – támogatásból megvalósuló beszerzések esetén – a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek – írták.

Minderről a Közbeszerzési Hatóság részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta – tudatták.

Forrás: MTI/Hírklikk