Közel 30 ezer tanuló tehet érettségit idén a technikumokban

HírKlikk 2021. május 4. 09:52 2021. máj. 4. 09:52

A második napjánál tartó érettségi vizsgaidőszakban mintegy 28 900 tanuló adhat számot tudásáról a szakképző intézményekben – közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette, hogy a 2020-ban megerősített szakképzés népszerűsége folyamatosan nő, egyre többen tanulnak tovább a technikumokban, amelyek versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak a diákoknak.

A kormány célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért korszerűsítette és támogatja folyamatosan a szakképzést. A 2020-ban megújult rendszer minden fiatal számára biztosítja, hogy a szándékaihoz és készségeihez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető, tisztességes bért biztosító ismereteket sajátíthasson el – hangsúlyozta az ITM közleménye.

A szakképzés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, sokféle életpályát alapozhat meg. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, ezzel megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A diákok tanulmányaik ideje alatt ösztöndíjat vagy bért is kapnak. Az újításoknak köszönhetően, tavalyhoz képest tíz százalékkal több fiatalt vettek fel a szakképzésbe. A nyolcadik osztály után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább.

„A magyar emberek az elmúlt tíz évben bebizonyították, hogy munkából akarnak és tudnak megélni. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden lehetőséget megadjunk – ebben az első, és az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő szakképzési rendszert biztosítunk számukra. A technikumok egyszerre adnak szakmát és érettségit, így lehetővé teszik a mielőbb elhelyezkedést, miközben egyenes utat nyitnak az egyetemekre is" – tette hozzá Schanda Tamás a közlemény szerint.

Forrás: MTI