Közel háromszáz élsportoló kapta már meg az oltás első dózisát

HírKlikk 2021. március 13. 19:09 2021. márc. 13. 19:09

A MOB szerint március végére az első adaggal beoltott sportolók száma elérheti a hatszázat. Eddig huszonhét különböző sportágból oltottak, többek között kézilabdázókat, atlétákat, vízilabdázókat, vitorlázókat, úszókat.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) még január végén jelentette be, hogy megkezdik az idei tokiói nyári olimpiára, illetve a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő sportolók oltását. A Telex arról ír, hogy a MOB-tól kapott adatok alapján eddig összesen 271 sportolót és 190, a felkészülésüket segítő szakembert, edzőt oltottak be, vagyis ennyien kapták meg a vakcina első adagját.

Első körben egy 868 fős listát állított össze a MOB, amire az összes olyan sportoló felkerült, akinek esélye van az olimpiai részvételre A MOB szerint a listán ugyanakkor sportvezetők egyáltalán nem szerepelnek, mivel ez a kampány kizárólag az olimpiára való felkészülést szolgálja. A dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakos válogatott keret tagjai például az elsők között kapták meg a vakcinát.

Az olimpikonok oltására azért lehet szükség, mert a fertőzés hatással lehet a felkészülésükre, illetve később a sportteljesítményükre is, hiszen a betegség miatt hetekre kieshetnek az edzésmunkából, ráadásul a koronavírus a sportolókat sem kíméli: sokan számoltak be elhúzódó gyengeségről és izomvesztésről.

Az operatív törzs döntése alapján az olimpikonokhoz hasonlóan a magyar futballválogatott tagjai is soron kívül kapják meg az oltást. Ennek az az oka, hogy márciusban három világbajnoki selejtezőt is játszik a magyar csapat, illetve nyáron lesz az idei évre halasztott Európa-bajnokság, amire Magyarország is kijutott.

Az oltás menetét a MOB és az Emmi, mint megbízott kormányszerv koordinálja; hogy kik, milyen sorrendben kapják meg, azt a sportági szakszövetségekkel egyeztetve a versenyek és az edzőtáborok időpontjai alapján határozták meg. Maga az oltás beadása a Sportkórházban történik. Az oltás a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinájával történik, jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy a jövőben esetleg az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinájával is oltanák az olimpikonokat.

A Telex kérdésére a MOB azt közölte, hogy előfordult olyan, hogy a listán szereplő sportolók közül végül valaki nem kérte az oltást, például azért, mert az elmúlt három hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, ami eleve kizáró ok az oltási protokoll szerint. Az olimpiai részvételnek nem feltétele a beoltottság, így maga az oltás sem kötelező.