Közmédia: hazudni bolondulásig

Föld S. Péter 2021. február 12. 16:10 2021. feb. 12. 16:10

Az MTVA néven ismert közmédiának most már nem csak arról van hivatalos papírja, hogy a szervezet élén egy hírhamisító áll, hanem arról is, hogy a pártatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatásnak már azzal is eleget tesz, ha csak a kormány álláspontjával egyetértőket szólaltatja meg, és az ellenzéki véleményekre csupán annyiban utal, hogy ilyenek is léteznek. Előbbi papírral, vagyis, hogy Papp Dániel vezérigazgató hírhamisító, nem dicsekszik a közmédia, az utóbbi dokumentumot viszont, miszerint csak az egyik oldal álláspontjának bemutatásával is lehet kiegyensúlyozottnak lenni, ahol csak lehet, büszkén lobogtatja.

2018. decemberében ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja megpróbált bejutni a közmédia épületébe, hogy ott találkozzon a vezérigazgatóval, vagy valamelyik felelős beosztásban lévő munkatársával, ám ők ezt megtagadták. Annak ellenére nem volt hajlandó senki illetékes szóba állni az ellenzéki képviselőkkel, hogy ez nem gesztus lett volna a részükről, és nem csupán egy emberi megnyilvánulás, hanem kötelesség. Ehelyett azt mantrázták, hogy az ellenzéki képviselők megostromolták a köztévét, majd utóbb ezt minden rendű és rangú szakértőkkel való beszélgetésekben is alátámasztották. A kormányéval ellentétes vélemények „természetesen”  nem kaptak helyet a megszólalások között, mindössze annyi történt, hogy röviden utaltak rá, hogy ilyenek is vannak.

A Kúria szerint ennyi elegendő ahhoz, hogy kiegyensúlyozottnak nevezhessük a közmédia tájékoztatását. Tehát, elég elmondani az egyik oldal véleményét, hosszasan ócsárolni a másik oldalt, ekézni az ellenzéket, majd közölni: az ellenzék nem ért egyet azokkal a minősítésekkel, hogy ők rombolni mentek a köztévébe, nem tartják magukat hazaárulónak, a nemzet ellenségeinek, Soros-bérenceknek.

Ezt a papírt fogja mostantól lobogtatni a közmédia, ezt fogja azok orra alá dörgölni, akik azzal vádolják, hogy amit ők tájékoztatásnak neveznek, az cseppet sem kiegyensúlyozott, hanem épp ellenkezőleg, hiteltelen és nem a gyakran hivatkozott magyar emberek, hanem egyetlen párt, a Fidesz érdekeit szolgálják.

A közmédia mostantól jogosítványt kapott a Kúriától, hogy azt tegye, amit eddig is: fontos tényeket elhallgasson, vagy sajátos megvilágításba helyezzen, csúsztasson, ködösítsen, adott esetben hazudhat is. Olyan hely lett ma Magyarország, ahol mindez belefér a tisztességes, és kiegyensúlyozott tájékoztatásba. Aki mást mond, az legjobb, ha lehúzza magát a vécén, vagy felköti magát egy gerendára, ahogy azt annak idején Kövér László volt szíves azoknak ajánlani, akik nem lelkesednek a Fideszért..