Közmédia: hazudni bolondulásig

Föld S. Péter 2021. október 21. 16:30 2021. okt. 21. 16:30

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (ismertebb és közkedvelt elnevezéssel: MTVA) vezérigazgatója szerint intézménye pártoktól független és objektív. A Figyelő című hetilapnak Papp Dániel azt is elmondta, nagyon meg van elégedve a szakmai színvonallal.

Mielőtt továbbmennénk, olvasóink tájékoztatása érdekében meg kell említenünk, hogy az egykor gazdasági hetilapként működő Figyelőnek interjút adó Papp Dániel ugyanaz az ember, akinek hivatalos igazolása van arról, hogy hírhamisító. 2011-ben még egyszerű riporterként szolgálta Orbán Viktor médiáját, s egy emlékezetes, bár pozitívnak nem mondható kalanddal írta be magát a magyar sajtó történetébe. Hősünk társaival együtt azt a csínyt követte el, ami miatt jobb helyeken páros lábbal rúgják ki a munkahelyéről, sőt, a sajtó környezetéből is távoznia kellett volna. Az általa fémjelzett stáb ugyanis azt a látszatot keltette, mintha a lejáratás szándékával megszólaltatott Cohn-Bendit, akkori zöld uniós képviselő megfutamodott volna a kérdéseik elől, és otthagyta volna az őt kérdező riportereket. Valójában a „beszélgetést” vágták meg sajátos módon, mégpedig úgy, hogy föltettek egy kérdést a képviselőnek, majd válaszként azt vágták be, amikor az elköszönt a stábtól. Hogy közben fél órán át válaszolt a kérdésekre, arról nem esett szó.

Ilyen előélettel Papp Dániel nemhogy megbukott volna Orbán Viktor csapatában, de egyre feljebb mászott a szamárlétrán, mígnem végül a vezérigazgatóságnál állapodott meg.

A közszolgálatinak mondott, s jövőre már évi 130 milliárd forintból gazdálkodó média pártatlanságáról, függetlenségéről, szakmai színvonaláról az ellenzéki pártok sokat tudnának beszélni. A kormánypárttal nem szimpatizáló politikust és közszereplőt csak a legritkább esetben kérdezik meg a közmédiában, s ha megemlítik a nevét, akkor is kizárólag negatív összefüggésben.

Papp Dániel ezzel együtt büszke az általa vezetett intézményre, annak szakmaiságát nagyra tartja. Nem az ujjából szopta ezt a véleményét, elmondása szerint külföldről érkező szakmai vendégek is megerősítik ebben. „Amikor külföldi szakmai vendéget fogadunk, azt szokták mondani: ez igen, ez az a szakmai színvonal, amihez hozzászoktak.”

Sajnos, a z MTVA első embere nem nevezte meg, mely országokból érkeztek a hivatkozott szakmai vendégek. Az MTVA iránti csodálatukból és nagyrabecsülésükből nem tudunk másra következtetni, minthogy leginkább Észak-Koreából jöhettek tanulmányútra, vagy Fehéroroszországból, esetleg a szintén jó nevű Lakatlan-szigetekről.

Papp vezérigazgató szerint megpróbálják őket a „politika színterére ráncigálni,” de ők ellenállnak ezeknek a kísérleteknek, mert „nekünk nem feladatunk, hogy ott szereplők legyünk.” Nyilván ennek tudható be, hogy a magyarországi történésekről csak igen sajátos értelmezésben és meglehetősen szürreálisan számolnak be. Ezért nem hívták be a stúdióba mindmáig az ellenzéki előválasztás győztesét, de ugyanígy nem szerepeltek a közszolgálatinak nevezett tévében a többi, az előválasztáson induló ellenzéki párt prominensei sem.

Még belegondolni is rossz, mi lenne, ha az adófizetők pénzéből működtetett intézmény nem volna szakmailag irigylésre méltó színvonalú, s mindemellett páratlanul pártatlan és objektív.