Krausz Ferenc lesz a kulturális és innovációs miniszter tudománypolitikai főtanácsadója

HírKlikk 2024. szeptember 19. 05:00 2024. szept. 19. 05:00

2024. október 1-jétől Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus professzor tudománypolitikai főtanácsadóként erősíti a magyar tudományos életet, miután elfogadta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter felkérését – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-t. Krausz új pozícióját a Nobel-díjas Iroda fogja támogatni, és ennek következtében szeptember 30-án lemondott a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) elnöki tisztségéről.

Krausz professzor utódjának Domokos Pétert, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóját javasolta, aki elnyerte Hankó Balázs miniszter, Gulyás Balázs HUN-REN elnök és Freund Tamás MTA elnök támogatását. Domokos Péter nemcsak a KKT új elnökeként, hanem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos társelnökeként is tevékenykedni fog.

A közlemény kiemeli, hogy Krausz Ferenc célja a magyar tudomány nemzetközi versenyképességének növelése és a külföldön dolgozó magyar kutatók hazahozatala. Továbbá Domokos Péter is azon dolgozik majd, hogy a magyar kutatók számára világszínvonalú feltételeket biztosítsanak, és minél több kiváló kutatót vonzzanak Magyarországra.

Domokos Péter kiváló szakmai háttere és jelentős tudományos eredményei megerősítik alkalmasságát a KKT vezetésére. Korábbi munkássága során jelentős eredményeket ért el a kvantuminformatika terén, és számos nemzetközi kutatási projektben vett részt. Tudományos munkásságát a nemzetközi közösség is elismeri, amit publikációi és az ezekre kapott számos hivatkozás is tükröznek.

A KKT szerepe a jövőben tovább erősödik, mivel a KKT elnöke egyben az NKFI Hivatal tudományos társelnöki feladatait is ellátja. Ez lehetővé teszi, hogy a kutatási támogatások rendszerének kialakítása, valamint a pályázatok elbírálása és lebonyolítása még hatékonyabbá váljon. A KIM hosszú távú célja, hogy a magyar kutatók kiváló finanszírozási és infrastrukturális feltételek mellett végezhessék munkájukat.

A kormány 2030-ra szeretné elérni, hogy Magyarország Európa legjobb 10, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé tartozzon, ennek érdekében létfontosságú a kutatási források jelentős bővítése és a hosszú távon fenntartható támogatási rendszer kiépítése.

Ezzel a lépéssel Krausz Ferenc és Domokos Péter vezetésével a magyar tudomány és kutatás újabb lendületet kaphat, megerősítve Magyarország pozícióját a nemzetközi tudományos színtéren.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom