Krekó: Nem ellenem, hanem az oltások mellett kellene kampányolni

Kardos Ernő 2021. január 8. 16:05 2021. jan. 8. 16:05

„Az orosz vakcinát az emberek 7 százaléka, a kínai oltóanyagot pedig mindössze 4 százaléka lenne hajlandó elfogadni!” – nyilatkozza portálunknak Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője. A szakértő erre a tényre alapozta azt az állítását, hogy ha Orbán Viktor és kormánya továbbra is ezt a két népszerűtlen szérumot erőlteti, akkor a meglévőnél is nagyobb lehet az oltásellenesség, aminek politikai következménye is lehet. E kijelentése miatt a kormánypropaganda Krekó Pétert az ellenzék tanácsadójának nevezte, s a kormány által vezényelt újságírók gyűlöletkeltő cikkeinek következményeként életveszélyesen meg is fenyegették a szociálpszichológust.

- Korábban megbeszéltünk már egy interjút, amit váratlanul lemondott. De most újra kötélnek állt. Miért? 

- Azért, mert továbbra is azt gondolom, hogy ha a kormány aláássa az emberek oltási hajlandóságát, akkor annak komoly politikai következménye is lehet. Ezt kötelességemnek tartom elmondani. Ha olvasta a Politico nevű hírportálnak adott interjúm kormánypárti média által készített „ferdítését”, akkor láthatja: azt a látszatot próbálták kelteni, hogy az ellenzék számára adok tanácsot. Pedig ez nem igaz! 

Egyszerűen csak arra hívtam fel az illetékesek figyelmét, hogy ha a kormányzat, netán csak a védelmi törzs továbbra is makacsul a népszerűtlen orosz és kínai vakcinát propagálja, akkor újabb bizalmatlanságot szül, s ennek következményeként sokan megtagadhatják az oltást. Ennek pedig áldozatai, és súlyos politikai következményei is lehetnek.  Persze más forrása is van az oltásellenességnek, de a kormánytól származó információk kiemelten fontosak.  

- Miből gondolja, hogy tudatosan tette ez a kormányzati média, és nem egyszerűen tudatlanságból? 

- Nézze, a hazai politikai vihart tapasztalva mindenekelőtt a Politico próbálta felhívni a kormány figyelmét a fordítás hibájára. A szöveget egyszerűen nem lehet úgy értelmezni, hogy az ellenzéknek bármilyen tanácsot is adtam volna. Erről szó sincs, mindössze jeleztem az orosz és a kínai vakcina népszerűtlen, ráadásul felhasználása egyelőre nem is lehetséges. De ha a járvány közepén – bármilyen megfontolásból – a kormány továbbra is elsősorban ezeket ajánlja, akkor azzal aláássa az emberek oltás iránti bizalmát. 

- Ha jól emlékszem, indítottak sajtó-helyreigazítási pereket is. Ennek semmi hatása nem volt? 

- Miután egyértelművé vált, hogy nem mondtak igazat, felszólítottuk a kormányzati irányítású média propagandistáit, hogy hagyjanak fel a lapos, hazugságokon alapuló kampányukkal. Helyreigazítási pereket indítunk a valótlanságokat terjesztő, kormányzati irányítású média-termékek ellen, valamint személyiségi jogi pert kezdeményeztünk a cikkek szerzői, köztük Bayer Zsolt ellen. 

Ennek ellenére a kormánypárti média nem állt le a hazudozással, hanem gőzerővel terjesztette a valótlanságokat. Elég sok halálos fenyegetést is kaptam a családommal együtt. Emiatt persze megtorpantam, de rájöttem, hogy az igazságot nem hallgathatom el. Ez egyébként a megfélemlítés jól bevett receptje is lehet, amit alkalmaz a hatalom a kritikusan gondolkodókkal szemben. 

- A miniszterelnök egyszerűen gonosznak nevezte az ön kritikáját. Van ebben is megfélemlítés? 

- Ezt nem kívánom kommentálni. 

Ugyanakkor az is igaz, hogy a járvány korábbi szakaszában a magyar állampolgárok fele, több mint 50 százaléka hajlandó lett volna beoltatni magát, de mára ez 20 százalékra csökkent. Mi történt? 

- Azt tudni kell, hogy az oltásellenesség európai viszonylatban is kimagaslónak számít nálunk. Az emberek többsége bizalmatlan, és sajnos a kormány sem tett mindent a korszerű a világban készülő oltóanyagok népszerűsítésére.   

Ráadásul a kormányzati propaganda a népszerűtlen vakcinát igyekszik a lakosságra erőltetni. Emlékezzünk, Müller Cecília először azt mondta, hogy nem lehet majd választani az oltóanyagok között. Ez a mondat nagyon sokat ártott. A felmérések szerint ugyanis a kínai oltóanyagot a lakosság mindössze 4 százaléka, az orosz vakcinát pedig legfeljebb 7 százaléka fogadja el. Míg az amerikai, vagy európai vakcinával szemben nagyobb a bizalom.   

- Ön kommunikációs szakértő is. Meglepte Bayer Zsolt, aki egy Kreml-barát dezinformációs kampányoldalon /CitizenGon/ indított petíciót? Ebben védelmébe vette nemcsak a magyar, de az orosz lakosság és orvosok által elutasított Szputnyik vakcinát. Mit szólt hozzá?  

Valószínű, a publicista nem vette észre, hogy a kormány mégis meghallgatta a véleményemet, és lassan kihátrál az orosz vakcina mögül. Az ilyen akciók helyett sokkal fontosabb lenne, – mert emberi életeket lehetne megmenteni – ha az összeesküvés elméletek gyártása helyett az energiát a biztonságos, ellenőrzött és engedélyezett vakcinák előnyeinek a bemutatására, népszerűsítésére és felhasználására fordítanák. Vagy egy világos, érthető és működő, megvalósítható oltási terv népszerűsítésére.