Kubatov csak jót enged írni a Fradiról

Föld S. Péter 2020. január 7. 06:37 2020. jan. 7. 06:37

„Nem dolgozunk velük, nem léphetnek be, mert csak a vizünket isszák és az időnket pazaroljuk rájuk”. Kubatov Gábor, az FTC elnöke ilyen emelkedett stílusban beszélt azokról az újságírókról, akik – szerinte - rosszakat írnak a Fradiról. Kubatov, aki egyúttal a Világegyetem Legdemokratikusabb Pártjának, a Fidesznek is alelnöke, közölte: az említett újságírókat kitiltják, mert nélkülük is megvannak.

Mielőtt elmélyülnénk e nemes gondolat taglalásába, emlékeztetnénk az olvasót Orbán Viktor egy mondatára: „Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Strasbourgban mondta ezt Orbán, 2018 szeptemberében, a Sargentini-jelentés vitájában. Orbán ugyanannak a pártnak az elnöke, amelyben Kubatov Gábor alelnökként funkcionál. Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk másra gondolni, mint hogy Kubatov nem hallotta Orbánnak ezt a kijelentését. Vagy hallotta, de – mint annyi mást, ezt is – sajátosan értelmezi.

Szerencsére ott még nem tartunk, hogy Kubatov betilthatná a neki nem tetsző sajtótermékeket és kizárhatná a szakmából a számára nem szimpatikus újságírókat. Egyelőre csak odáig jutottunk, hogy aki olyat ír a Fradiról, ami Kubatovnak nem tetszik, az megnézheti magát. Nem a Groupama Arénában, mert oda nem nyer bebocsátást, hanem ott, ahol van, vagyis, ahová egyelőre még beengedik.

Itt jegyeznénk meg, hogy a Groupama Aréna nem Kubatov Gábor, de még csak nem is a fradisták tulajdona. Alapvetően közpénzből épült, mint szinte minden ebben az országban, és tett bele valamennyi pénzt a névadó Groupama nevű cég is.

Kubatov, akinek a keresztneve a politikában jártas emberek körében nem Gábor, hanem Lista, abban téved, hogy a kitiltással bármit is elérhet. Nem kell ahhoz bemenni a Groupama Arénába, mert anélkül is tudható, hogy az FTC kezdőcsapatában mindösszesen három (néha négy) magyar játékos van, a többiek külföldiek, futballnyelven szólva idegenlégiósok. Ha valakinek nem volna világos: a legmagyarabbnak kikiáltott magyar csapat kétharmada nem beszél magyarul. És nyilván azt sem akarja Kubatov, hogy valaki megírja, milyen gyomorforgatóan rasszista módon szurkol a ferencvárosi közönség egy része. Nem mindenki persze – ha valahol, itt aztán végképp nem szabadna általánosítani. De azokat is meg lehet érteni, akik nehezményezik, hogy a tisztességes, normális Fradi-szurkolók miért nem határolják el magukat rasszista társaiktól.

Kubatov ezzel a tiltással nem tesz mást, mint azok a kórházak, amelyek megtiltják a fotózást az intézményben. Pedig, a fényképzései tilalomtól nem lesz kevesebb málló vakolat, nem lesz szebb és több a gusztustalan és szegényes kórházi koszt, és a leromlott állapotú mellékhelyiségekbe sem kerül szappan, vagy, teszem azt, vécépapír. Ahogy a kórházak sem gondolhatják komolyan, hogy ettől majd javul az egészségügy megítélése, úgy Kubatov is téved, ha azt hiszi, hogy ha kitilt néhány újságírót, többen fogják szeretni a Ferencvárost.

Arról nem is szólva, hogy az „ezernyelvű, sokszívű brigád” ettől még nem fog jobban futballozni.