Kudarc a Sorsok Háza projekt

HírKlikk 2024. január 7. 12:45 2024. jan. 7. 12:45

Magyarországon a zsidóság biztonságban él, de nem lehet elmenni az antiszemita jelenségek mellett, jelentette ki Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke a KlikkTV TÍZ című műsorában.

A magyar kormány erősen Izrael-párti és nem enged meg palesztinok melletti tüntetéseket, emlékeztetett Heisler, hozzátéve, hogy az országban nincs nagy muszlim közösség és nincs azok között szélsőséges. Örvendetes, hogy nincsenek zsidók elleni fizikai támadások, (ezért nagy nemzetközi zsidó szervezetek előszeretettel tartanak itt összejöveteleket), de fel kell figyelni arra, hogy a közösségi médiában megjelenik az antiszemitizmus. 

Tanulságos, hogy míg a szélsőjobboldali médiában a zsidók még néhány hete csak mint palesztin gyermekek gyilkosai jelentek meg, ugyanez a sajtó egyik napról másikra átváltott Izrael védelmezésére. A zsidóságnak minden jelenségnél meg kell szólalnia, mert a gyors váltások nem biztosan értékelvűek és ellenkező irányba is lehetségesek. 

Fontos, hogy minden országban, így Magyarországon is oktassák, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, a zsidóság hasznos szerepét, a vele való együttélés történetét.

Heisler felhívta a figyelmet arra, hogy kitüntetnek antiszemitizmusukról ismert személyeket, ilyen emberre bízzák a tankönyvek ügyét. Nem lehet elmenni ilyen jelenségek mellett, mert akkor emelkedik a zsidóellenesség szintje a társadalomban.

A Mazsihisz volt elnöke kitért arra is, hogy kudarcba fulladt a Sorsok Háza projekt, amelyet Schmidt Máriára bíztak. A sokat vitatott tervet fel kellene adni és helyette a helyszűkével küzdő Holocaust Emlékközpontot kellene fejleszteni, mutatott rá a Mazsihisz tíz éven át volt elnöke.

A KlikkTV TÍZ című műsorát itt nézhetik meg.