Kuncze Gábor: „Orbán mindenkit elmart maga mellől, mára csak a járvány és Pintér maradt”

Harkai Péter 2020. november 28. 07:06 2020. nov. 28. 07:06

A miniszterelnök az elmúlt tíz év alatt mindenkit elüldözött a közeléből, aki kicsit is értett a szakterületéhez, a járványhelyzet okozta káosszal szemben már csak Pintér rendpárti szigorával képes lépni – nyilatkozta a Hírklikknek Kuncze Gábor volt belügyminiszter.

Első hallásra több mint meghökkentő döntés volt Orbán Viktor részéről, hogy az egészségügyért felelős kormánymegbízott lett Pintér Sándor belügyminiszter. Ennél meglepőbb már csak a témában megkeresett Kuncze Gábor reakciója volt, aki arra a kérdésre, hogy mikor van keresnivalója és mikor nincs az egészségügy bármilyen kulcspozíciójában egy belügyminiszternek, azt a választ adta, hogy ebben bizony – legalábbis történelmileg – nincs semmi szokatlan, ugyanis 1945 előtt többé-kevésbé a belügyminisztériumhoz tartozott az egészségügy is.

De ez csak a történelmi agenda része és semmi esetre sem a kormányfő stratégiai döntése, ugyanis stratégiáról szó sincs, az viszont egyértelműen kiderült, hogy Orbán kormányzásra képtelen valódi válsághelyzetben. A mostani helyzet a számára egyértelműen azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány ezen a területen is megbukott, mivel 2010 óta az egészségügyben lényegében semmilyen érdemi változtatást nem tudott elérni, legfeljebb annyit, amivel hangosan támadta 2010 előtt az akkori kormányt, hogy privatizálni akarná a társadalombiztosítást. Nos, mára azt sikerült elérnie, hogy jelentős számban megnőttek a magán egészségügyi intézmények. 

„Ha valakinek ma van pénze, minden gond nélkül gyógyulhat, amivel nem lenne semmi gond, ha a kevéssé tehetőseknek nem a sürgősségi folyosóján kellene meghalniuk a nem annyira sürgős ellátás miatt” – véli Kuncze Gábor. Ezt az állapotot találta telibe a járványhelyzet, és a kormány számára egyre világosabbá vált, hogy egyszerűen képtelen a helyzet kezelésére, amit a miniszterelnök a kommunikáció teljes fegyverzetében próbált meg legyűrni, azt érzékeltetve, hogy a vírusnak is van félnivalója, „amitől a vírus lehet, hogy röhögőgörcsöt kap és abban elpusztul, de szemmel láthatóan nem lett semmilyen problémája” – tette hozzá. Szerinte egyértelmű, hogy Orbán csapdahelyzetbe került és valamilyen intézkedéseket muszáj volt felmutatnia, amik nyilván csak igazgatási jellegűek lehetnek ebben a helyzetben, „amire Kásler és az egész minisztériuma alkalmatlannak bizonyult”. Pintér Sándor viszont egészen rendkívüli igazgatási tapasztalattal rendelkező miniszterré nőttre ki magát, „ráadásul a mostani utasítások között az nem szerepel, hogy bármely műtétet végre kellene hajtania”.

A mostani helyzet másik jellemző elemének tartja Orbán mindent központosítani akaró törekvését, amiben tökéletes partnerre talál Pintér Sándor rendvédelemből hozott nézeteivel és vezetési gyakorlatával. 

A volt belügyminiszter szerint ennek az eredménye, hogy a főigazgatók közül ki lehet nevezni egy fő-főigazgatót, aki már volt dandártábornok, hogy az orvosokat át lehet vezényelni innen oda és vissza, hogy ne adjunk pénzt annak, aki a magánpraxisban is tevékenykedik, stb-stb. Az látványos, hogy zajlanak az intézkedések, dicséretes, hogy Pintér leül az orvosi kamarával és az ellenzéki pártokkal is egyeztetni, de mégis azt kell mondani, hogy ez a központosító törekvéseket és nem az érdemi megoldásokat tükrözi, még ha átmenetileg javít is valamit a járványidőszak alatti intézkedések szervezettségén. De ez semmiképpen sem hoz nem hogy megoldást, de változást sem az egészségügy jövőjében, ott ugyanis mindenféle olyan egyéb problémák adódnak, amiket ezek az intézkedések képtelenek kiegyensúlyozni. Megoldatlan marad a kapacitás szétosztása, a várakozási listák, a megemelendő orvosi bérek okozta feszültség – ezekkel a problémákkal a magyar egészségügynek továbbra is szembe kell néznie – közölte. Arra a kérdésre pedig senki sem felel – még Pintér Sándor sem –, hogy akkor most mit csinál az EMMI, mit csinál a sok államtitkár és főként mit csinál Kásler Miklós – tette fel a költői kérdést.

Arra a felvetésre, hogy mintha most kiderült volna, hogy Orbánnak valódi vészhelyzetben nincs miniszterelnökhöz méltó stratégiája és ezért fordul inkább a rend-erő-fegyelem mentsvárához, Kuncze Gábor közölte:

„Na bocsánat, hát ennek azért oka van. Ugyanis elmart maga mellől mindenkit, akinek valamilyen szakmai tudása és tekintélye volt és adott esetben még ellent is merne mondani a miniszterelnöknek. Arról nem is beszélve, hogy Pintér Sándor eddigi 14 éves minisztersége két dolgot azért bizonyít. Egyrészt, hogy rendkívül lojális a miniszterelnökhöz, másrészt, hogy háttérbe tud vonulni – ő Orbán legkevesebbet szereplő minisztere. Talán nem véletlenül segítette hozzá e két tulajdonsága, hogy ilyen hosszú és masszív hatalommal rendelkezik. Rajta kívül az összes többi miniszter hajlandó primadonnáskodni, Kásler talán még Brigitte Bardot is meghívja egy kávéra. Túl nagy korkülönbség nem lehet kettejük között.”

Kuncze Gábor hangsúlyos tényként értékeli, hogy gyakorlatilag semmilyen fontos területen nem volt semmilyen szakmai megoldása az Orbán-kormánynak. Példaként említi az oktatást, a szakképzést, a szociálpolitika területét. Mindezeket a rendpárti intézkedések legfeljebb annyiban érintenek, hogy akiknek eddig nehéz volt az életkörülménye, azoknak ezután még nehezebb lesz. A pandémia, a járványhelyzet mindössze láthatóvá tette az évtizede lappangó problémákat, amiken a parancsuralmi rendszer csak tovább ront:

„Annak a néhány hónapig adott munkanélküli segélynek most nagyon kiütköznek a hibái, mert lehet, hogy a segélyen lévők száma nem nagyon változik, de az álláskeresőké, akik a járványhelyzet miatt vesztették el a munkájukat és segélyt sem kapnak, drasztikusan megnőtt. Életekről van szó, ami nagyon élesen előjött az egészségügyben, de ennek a farvizén előjönnek a problémák az oktatásban, a szociálpolitikában is – és ha a kormány ezeken nem tud úrrá lenni, akkor valóban nagyon nagy problémákkal kell a 2022-es választásokon szembenézniük. Amennyiben az ellenzék akkor kellően felkészült lesz, bizony a kormány elveszítheti a hatalmát” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Kuncze Gábor volt belügyminiszter.