Kunhalmi Ágnes: a szociális Európa jár a magyaroknak!

HírKlikk 2024. április 17. 07:20 2024. ápr. 17. 07:20

Országjárásba kezdett az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség, amelynek első állomása kedden Székesfehérváron volt, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Dobrev Klára a három párt közös EP-listavezetője, valamint Földi Judit, az ellenzék közös székesfehérvári polgármesterjelöltje szólalt fel. A politikusok hangsúlyozták: a szociáldemokraták és a zöldek szövetsége jelenti a biztos pontot ebben a zavaros világban.

A „Közös haza, közös Európa, közös lista” című esemény elején Földi Judit polgármesterjelölt szólalt fel és elmondta, hogy Székesfehérvárt 2010 óta tartja fogságban a Fidesz, a kormánypárt pedig már a fejlődést akadályozza, ezért változásra van szükség. „Másként és jobban szeretnénk vezetni ezt a várost!” – fogalmazott. A Fidesz cserbenhagyta a székesfehérváriakat, a városnak új vezetésre van szüksége.

A változás fontosságáról beszélt az MSZP és a DK vezető politikusa is. „Nagyon boldog vagyok, hogy végre közösen harcolunk” – fogalmazott beszédében Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke beszédének elején megköszönte a többi pártnak is, hogy ez az együttműködés végre létrejöhetett, amelyért az MSZP oly régóta küzdött. Ez a szövetség sikerre van ítélve – fogalmazott az MSZP társelnöke.

Köszönet jár mindazon önkormányzati képviselőknek, alpolgármesternek, polgármesternek, akik ellenszélben, ebben az autoriter rendszerben végigharcolták az elmúlt öt évet, munkájukkal „életben tartották a demokrácia és az önkormányzatiság szikráját” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. Az MSZP olyan baloldali demokraták közössége, akik elkötelezettek amellett, hogy baloldali kormányzásra van szükség. A jelenlegi hatalom esetében nem csak a korrupció a baj, hanem például a kormány társadalompolitikája is káros, hiszen különbséget tesz gyermek és gyermek, illetve család és család között.

A szociális Európa jár a magyaroknak, amelyet nem szabad veszni hagyni, ezért az MSZP szerint az előttünk álló választás legfontosabb tétje az, hogy „képesek vagyunk-e megfékezni Európában Orbánt és szélsőjobboldali szövetségeseit”, szerinte ez lehet az első lépés a kormányváltás felé is. „Nincs ’26, nincs kormányváltás ’24 nélkül” – fogalmazott beszédében Kunhalmi Ágnes.

Orbánék a jóléti intézményeket már tönkre is tették hazánkban, európai szövetségeseivel pedig a szociális Európa leépítésére készülnek.

„Igazságtalanság és gazemberség” volt Orbán részéről, hogy megrövidítette a nyugdíjasokat. A szociáldemokratáknak azért kell küzdenie, hogy az európai minimálbér és minimálnyugdíj ne álom legyen, hanem valóság.

Ma nem az a tét, hogy egy európai szuperállam jön-e létre, hanem az, hogy meg tudjuk-e őrizni Európát politikai szövetségnek, vagy tagállamok laza kereskedelmi szövetségévé válik az EU.

Új, baloldali politikára van szükség Magyarországon, amelynek megvalósításában a női politikusok kiemelkedő szerephez jutnak majd. „A baloldali, szociáldemokrata nőké lesz a következő évtized” – fogalmazott beszéde végén Kunhalmi Ágnes.

„Csak úgy tudunk nagy dolgokat végrehajtani, ha egymásba tudunk kapaszkodni” – állította Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség közös listavezetője. Az Orbán elleni szövetség tagjait összeköti az, hogy tisztességes európai Magyarországot akarnak, és Orbán rendszerével nem alkusznak meg soha. A három párt szövetsége nem rövid időre szól, hanem a három párt Orbán rendszerének megbuktatására kötött szövetséget.

A három párt szövetsége - az ellenzék legnagyobb erejeként - felelősséggel tartozik mindenki iránt. Ez a szövetség a biztos pont mindazok számára, akik Orbán rendszerét le akarják váltani. „A mi szövetségünk arról szól, hogy tudomásul vettük, egyedül nem megy” – fogalmazott Dobrev Klára, majd hozzátette, hogy a rendszer leváltásához erős szövetségre van szükség. A szociáldemokraták és a zöldek szövetsége jelenti a biztos pontot ebben a zavaros világban. A Fidesz rendszere repedezik, ezért itt az alkalom annak elérésére, hogy előrehozott választások legyenek. „Az egész ország recseg-ropog, ezért nincs időnk várni” – érvelt Dobrev Klára.