Kunhalmi: be kell menni az oroszlánbarlangba és szembesíteni a fideszeseket a valósággal

HírKlikk 2023. augusztus 2. 09:30 2023. aug. 2. 09:30

Fontos lenne, hogy színvonalas vitákon tudjanak résztvenni az ellenzéki politikusok, olyanokon, mint az MCC Feszten tartott vita is volt, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke szembesítette az oktatás hatalmas problémáival, válságos helyzetével Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában osztotta meg tapasztalatait a szocialista politikus a hétvégi vitán elhangzottakkal kapcsolatban.

Kunhalmi Ágnes szerint az ilyen jellegű, személyes vitákon tényekkel kell tételesen rácáfolni a kormány állításaira. Hozzátette, ezek az alkalmak azonban nem elegek, nem helyettesítik a parlamenti vita műfaját és nem fog megváltozni ettől a Fidesz álláspontja. Az MSZP társelnöke szerint mindezek ellenére, az MCC Feszt adta lehetőséget meg kell ragadni, hiszen sok olyan egyetemista is jár ide, akinek nincs másik lehetősége, hiszen az ellenzéknek nincs erőforrása hasonló intézmények fenntartására, amelyek például hasonló ösztöndíjprogramokkal rendelkeznének.

A szocialista országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy a vita után a helyszínen, de később online 30 fiatal is megkereste, aki figyelte a vitát. Hozzátette, az MCC célja, hogy minél több fiatalt felkaroljon és őket Fidesz-ideológia szerint oktassa. Sokan azonban arról számoltak be, miszerint szüleik ellenzékiek, de egyszerűen nincs más lehetőségük a tanulásra, csak, ha a Fidesz által uralt MCC-n tanulnak. Tetszett azonban az ellenzéki hallgatóknak, hogy Kunhalmi Ágnes nem lózungokat, hanem érveket sorakoztatott fel és ezzel állította szembe Maruzsa Zoltánt, aki láthatóan nem tudta megvédeni a kormány álláspontját.

Az oktatáspolitikával kapcsolatban ellenzékiként muszáj mintát adni és példát mutatni a fiataloknak. Megmutatni, hogy mennyire nehéz talpon maradni ebben a rendszerben, de szükség van erre és nem szabad hagyni, hogy az Orbán-kormány elűzze a fiatalokat az országból. Kunhalmi Ágnes szerint igenis be kell menni az „oroszlánbarlangba” és számadatok segítségével szembeállítani a fideszeseket a valósággal, hiszen ezek mutatják meg valójában, hogy mennyire hibás és valótlan a kormányzat kommunikációja és oktatáspolitikája. Fontos az is, hogy a fiatalok megértsék azt a filozófiai különbséget is, ami az ellenzék és a kormánypárt oktatáspolitikája mögött húzódik.

A vitán a közoktatás elmúlt tíz évéről, a központosításokról volt szó, ezeket beszélték végig. Kunhalmi Ágnes elmondta, többször is hatalmas tapssal reagált a közönség a mondandójára. Az első nagy taps akkor fogadta, amikor arról beszélt, hogy a magyar oktatás hagyományosan erős a „bemagolandó” tudás elsajátításában, azonban a PISA-teszten, amely a tudás életbe történő átültetését mutatja meg, nagyon le van maradva Magyarország. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, anno az MSZP felhozta az alsó harmadból a középmezőnybe a fiatalok teljesítményét, ez pedig óriási eredmény volt, a szocialista kormányok igen nagy mértékben tudták csökkenteni a rosszul teljesítő gyermekek számát. Ezt azon oktatáskutatók is elismerik, akik nagyon keményen kritizálták akkoriban a kormányt. Az eredmények 2012-2015-re azonban leromlottak, majd hullámzó teljesítmény után, az őszi eredményeket nem sok bizakodással várja maga a köznevelési államtitkár sem.

Nemrégiben látott napvilágot az is, miszerint a kompetenciamérések eredménye azt mutatja, hogy jelentős mértékben romlott a gyermekek szövegértési képessége. Ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta, miszerint erről a zömében romák lakta települések tehetnek. Kunhalmi Ágnes szerint ez felháborító, szégyenteljesnek nevezte, hogy a kormány egyik legmagasabb rangú tisztségviselője ilyen, a szélsőjobboldalnak kedvező kijelentéseket tesz. Az MSZP társelnöke szerint abból látszik, hogy mekkora bajban van a kormány és egyszerűen nincs magyarázata az oktatás súlyos válságára, hogy a roma gyermekekre és településekre próbálja fogni az oktatás problémáit, nem tudja a Coviddal vagy bármi mással indokolni. Már az is tragédia lenne, ha fele ennyire romlottak volna az eredmények, de az, hogy egy korosztály 40 százaléka nem érti, amit elolvas, az mindenen túltesz. Azonban nem is meglepő a kormány közömbössége a téma iránt, hiszen korábban a Parlamentben is cinikus választ adtak a kormánypárti képviselők, amikor Kunhalmi Ágnes a szövegértés fejlesztéséről és a gyakorlati tudás előtérbe helyezéséről beszélt. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a lexikális tudást nagyon fontos lenne kiegészíteni olyan képességekkel, amik az egész életen át tartó tanulást szorgalmazzák.

Az MSZP társelnöke elmondta, az MCC Feszten el tudott jutni a fiatalokhoz és reméli, az ott elhangzottak többekhez is el fognak jutni, azokhoz is, akik nem vettek részt a vitán. Az ellenzéknek pedig fontos lenne, hogy részt vegyen hasonlóan színvonalas vitákon, hogy még több emberhez, kormánypártiakhoz is eljussanak érveikkel, zárta gondolatait Kunhalmi Ágnes.